Kultura

Lijepo lice “KORONE”

LIJEPO LICE „KORONE“

KORONA je vanjski dio atmosfereSunca. Na latinskom Korona: Vijenac ili Kruna. Male je gustoće i vrlo visoketemperature (preko milijun Celzija). Oblik joj je promjenljiv unutar ciklusaSunčeve aktivnosti. Golim okom se vidi samo u vrijeme potpune pomrčine. IzKorone struji Sunčev vjetar. U Koroni nastaju povremene erupcije kojima seSunčeva materija izbacuje u međuplanetarni prostor, što utječe na atmosfere imagnetosfere planeta koje kruže oko Sunca. Dio po dio Korone se lagano otpuhujeu Svemir odnosno gubi masu i to u obliku Sunčevog vjetra. Ona je bitna upravozbog strujanja tog Sunčevog vjetra koji u sudaru sa Zemljinim magnetnim poljemstvara nama dobro poznatu polarnu svjetlost. Iz njega nastaju povremeneerupcije koje mogu bitno utjecati na našu atmosferu i rad naših satelita.Polarna svjetlost je jedan od najpopularnijih prirodnih fenomena i uvrštena jemeđu sedam svjetskih prirodnih čuda. Ova spektakularna svjetlost toliko jenepredvidljiva i fascinantna, da jednom kada započne svoj nebeski ples, ljudimazaustavlja dah svojom ljepotom.

KORONA – KUBANSKA CIGARA

Simbolluksuza, prestiža i Kube, cigare su vjekovima unazad jedan od omiljenih poroka.One idu od malenih „Korona” ili „Cigarilosa” od 12 cm, do 17 cm dugačkih „Pantela”,malenih „Polukorona”, veličine palca, do čuvenih (20 do 24 cm) „Duplih korona”.Najveće od svih su „Lonsdale”. Pušači biraju cigare prema osobnom afinitetu iraspoloženju. U nekima se najviše uživa ujutro ili po podne, druge setradicionalno koriste poslije večernjeg jela, uz čašu vina.

Cigare se proizvode u velikom broju boja i jačina. Što je cigara tamnija, to jejača i zahtjevnija. Najpoznatija je smeđecrna „Maduro”, jaka, teška cigara kojaodgovara samo najiskusnijima. Najlakši je zeleni „Klarisimo”, veoma blaga,slatka cigara koja je popularna u SAD. Obični „klaro” je blaga, tamnosmeđacigara, prijatne arome.

Duvanse pušio još u doba civilizacije Maja, a njihove su žene jednako volele da“povuku dim” kao i muškarci.

AKO U RAJU NEMA CIGARA, JA TAMO NE IDEM

Pisac Mark Twain jeu odbrani svog poroka bio jos tvrdji. “Ako u raju nema cigara, ja tamone idem“, kazao je jednom prilikom. On, međutim, nije mogao smislitikubanske cigare. Sve ostale je, pak, volio podjednako, mada je pokušavaoprestati sa pušenjem. Poput pisanja, i to mu je išlo od ruke. “Uopćenije teško prestati pušiti. Ja sam prestajao trinaest puta“, rekao je. Cigara ima svoje stopalo(otvoreni kraj) i glavu, koja je zapečaćena malom duvanskom kapicom. Glava seotvara da bi se olakšalo prodiranje dima. Pri tome se ne preporučuje„metod” Džona Vejna, koji je to jednostavno radio zubima, jer će se takooštetiti duvan i izobličiti cigara. Krleža je je sa divljenjem posmatrao kakoTito odgriza vrh kubanske cigare pa onda „mangupski“ lupi prstom po dnu cigareda se poravna duvan prije paljenja, Najbolje je poslužiti se giljotinom ilimakazicama za cigare, koje prave ravnomeran otvor, veličine stopala.Upotrebljavajući upaljač na gas ili drvene šibice (sumporne treba izbegavati),kraj valja ravnomerno zapaliti, rotirajući cigaru, i blago duvajući u nju.

HELMUTSCHMIDT: „ČOVJEKU JE POTREBNA SNAŽNA VOLJA I CIGARETE“

Bivšinjemački kancelar Helmut Schmidt, koji je preminuo u 97. Godini života, bio jepoznat po pušenju cigareta prilikom davanja TV intervjua. „Nisam poludeo da prestanem sa pušenjem“, često jegovorio. Cigarete mu nisu naudile zdravlju. Bio je zdrav ko boca do krajaživota.

Pušenjecigara ima svoje rituale. Pravi poznavaoci mirišu cigaru, miluju je i uživaju unjoj i pre nego što je zapale. Kažu da je treba pušiti polako, nikada za vremerada ili na ulici. Dim treba povući tek svakog minuta. Na taj način„korona” će trajati oko jednog sata, a biti u ustima pušača tek triminuta. Njen dim ne treba ni udisati, ni zadržavati u ustima.WinstonChurchill najznačajniji je premijer u britanskoj povijesti. Obožavaoje tri stvari: dobru hranu, vino i cigare. Posljednje najviše. Pušio je isključivoone smotane na Kubi, i to toliko da su mu na avionskoj maski morali napravitirupu za cigaru.

DaniloKis, vjerovatno jedan od največih pisaca slavenskih jezika ikada,često je znao reći: “Jebeš mašinu koja se ne dimi.” Njegovisavremenici tvrde da je cigaretu držao medju prstima čak i nakon što mu jehirurški odstranjeno plućno krilo zahvaćeno karcinomom. Ukoliko bi se Kišu,kažu iste priče, dogodilo da u svakodnevnom razgovoru ne izgovori nekuzanimljivu i zagonetnu misao, trebalo mu je samo pogledati u ruke i sve jejasno: nije imao cigaretu.

Danilo Kiš – nije Nobelovacali je više puta bio kandidiran

Uvijanjecigara ima tri etape. Sredina je „odgovorna” za pravi ukus i težinucigare, vezivač sve to drži zajedno, i najzad, umotavač čini blag ineravnomeran pokrivač nad prethodna dva dijela. Proizvodnja se obično odvija uvlažnim fabrikama Brazila, SAD, Hondurasa, Jamajke, Portorika, na Filipinima ina Kanarskim ostrvima, gde su tlo i uslovi proizvodnje duvana najbolji. Neke secigare prave i u Evropi, pogotovo u Danskoj i Holandiji, i to od uvezenogduvana.

U svijetuplemenitog pušenja kubanske cigare uživaju najviši ugled i predstavljajuvrhunac. Creme de la creme! Najbolje se prave od duvana koji raste u VueltaAbajo, regionu na sjeverozapadu ostrva, i prodaju se u kutijama zapečaćenimvelikim zelenim znakom autentičnosti. Ove klasične cigare nose imena „Romeo iJulija”, „Monte Kristo”, „Rej del Mundo”, „Punc”,„Davidof” i „Kohiba”, koja je bila omiljena Kastrova cigara.

Pripremio:Marko Raguž

Sarajevo,2O. 03. 2020. god

.

Ivica Kostelić je nakonskijanja u Kranjskoj gori boravio u ovom hotelu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close