Kultura

Latinka Perović: Kako je i zašto počeo rat i ko je počeo ratove

LATINKA PEROVIĆ: RAT NIJE DOŠAO IZNENADA, ON JE DOBRO PLANIRAN

Ko je uistinu počeo ratove i u ime kojih ciljeva? Latinka Perović, poznata historičarka i političarka liberalnih uvjerenja, objasnila je kako je i zašto počeo rat i ko je počeo ratove.

Perović je u intervjuu Slobodnoj Evropi rekla da je obnovljeni srpski nacionalizam posledica interpretacije raspada Jugoslavije i ratova devedesetih.

Kao što sam već rekla, Srbija je tih godina imala jasnu orijentaciju: Ili će zagospodariti Jugoslavijom ili će zauzeti onaj njen dio koji etnički pokriva srpski narod. Krajem osamdesetih, određeni beogradski krugovi znali su kakve i kolike žrtve zahtijeva stvaranje države za koju su se zalagali.

Sjećam se, recimo, da mi je još 1987. tadašnji potpredsjednik SANU Antonije Isaković objašnjavao kako je došlo vrijeme da Srbija “konačno riješi svoje pitanje, jer Slovenci i Hrvati ne žele Jugoslaviju”…

Čekaj, vi, dakle, hoćete rat? “, prekinula sam ga. “Da”, potvrdio je, “ali u Srbiji tog rata neće biti. Poginuće 80.000 ljudi i…”, rekao je Isaković… “Kojih to 80.000 ljudi? Čijih to glava? “, pitala sam Isakovića. I onda kažu – rat je izbio iznenada, kriv je Slobodan Milošević…

Pa, nije samo Milošević. Uostalom, zar duže od decenije Srbija nije učestvovala u skrivanju haških begunaca? Radovan Karadžić i Ratko Mladić tihovali su uz prešutnu saglasnost srpskog društva, čiji dio i dalje te ljude doživljava kao heroje.

Nedavno sam predstavljala knjigu američkog historičara Roberta Donije, koja sadrži stenogramske bilješke sa sjednica Skupštine Republike Srpske.

U momentu dok je Radovan Karadžić poslanicima govorio o svojih čuvenih “šest tačaka”, oglasio se Ratko Mladić. “Ljudi, pa to je genocid”, rekao je. Naravno da je genocid. Čak je i vojniku koji će uskoro prihvatiti da realizuje Karadžićev plan bilo jasno o čemu je riječ… Uprkos činjenicama, srpsko društvo je, nažalost, daleko od otrežnjenja – rekla je Latinka Perović.

 

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close