Lasiću i Grebi onemogućeno prisustvo Skupštini Privredne komore FBIH

Predsjednik Privredne komore FBiH Jago Lasić rekao je novinarima u Sarajevu da mu je danas onemogućeno prisustvovanje Skupštini te komore, uz obrazloženje da njegovo ime nije na spisku.

Po njegovim riječima čitav postupak izbora organa Komore je ispolitiziran i kompromitiran jer zastupnike u Skupštinu, njih ukupno 50, daju kantonalne komore, ali je komisija na čijem čelu je Hamdo Katica dala sebi za pravo da od 50 promijeni 27 zastupnika.

Lasić tvrdi da je to učinjeno da bi se stvorila glasačka mašinerija koja bi dovela podobne osobe na funkciju u Komori, naglasivši   da je podnio krivične protiv komisije i protiv onih koji su otuđili pečat.

Smatra da je cilj svega zgrada u Mostaru, koja će kad bude završena, vrijediti oko 20 miliona KM.

Lasić je kazao da će nam ovakvi postupci u Privrednoj komori FBiH dovesti do bojkota te institucije od kantonalnih komora te da je potrebno sve vratiti u zakonske okvire i onda održati izbore.

Pojasnio je da zastupnici koje su u Skupštinu predložile kantonalne komore predstavljaju privredne subjekte koji čine 60 posto izvoza iz FBiH.

Predsjednik Privredne komore KS-a Kemal Grebo rekao je da su u toj komori izvršili tajno glasanje za zastupnike u Skupštini, ali da je komisija od njihovih sedam zamijenila tri zastupnika od kojih dva nisu ni članovi Komore.

On je dodao da je riječ o korupciji, da su angažovali Agenciju za borbu protiv korupcije i da će tražiti zaštitu od pravosudnih organa.

Grebo je novinarima pokazao pismo generalnog direktora Elektroprivrede BiH Elvedina Grabovice koji je izabran za predsjednika Skupštine, a u kojem Grabovica tvrdi da ne želi biti predsjednik takve skupštine i traži vraćanje izbora u zakonske okrvire.

Po Grebinim riječima  glavni organizator svega je Avdo Rapa koji ima 69 godina, a obećano mu je da će u naredne četiri godine ostati u Privrednoj komori FBiH na mjestu savjetnika.

Grebi, kao ni Lasiću nije dozvoljeno da prisustvuju Skupštini Privredne komore FBiH koja je još u toku.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close