Regionalna konferencija „Balkanski muzeji bez barijera“ održana je u Sarajevu

Tokom 28. i 29. oktobra/listopada 2014. godine Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Cultural Heritage without Borders – CHwB) i Balkanska mreža muzeja (Balkan Museum Network – BMN) organizirali su konferenciju u Sarajevu na kojoj je sudjelovalo preko 50 muzejskih profesionalaca, osoba sa invaliditetom i predstavnika nevladinih organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom sa područja Zapadnog Balkana.

Na konferenciji pod nazivom “Balkanski muzeji bez barijera: Nastavak omogućavanja pristupa osobama sa invaliditetom muzejima i naslijeđu na Zapadnom Balkanu“ predstavljeni su rezultati šestogodišnjih projekata koje su realizovali muzeji u regiji uz pomoć CHwB-a, BMN-a i finansijsku pomoć Fondacije Stavros Niarchos.  Muzeji u regiji su realizirali oko 30 projekata u cilju povećanja pristupačnosti svojih prostorija i aktivnosti osobama sa invaliditetom.

Tokom dvodnevne konferencije, članovi “Grupe za povećanje pristupačnosti muzejima“ (Balkan Museum Access Group), koju čine muzejski stručnjaci osposobljeni za pitanje pristupačnosti u ​ muzejima, održali su različita predavanja učesnicima konferencije o približavanju rada muzeja osobama sa invaliditetom. Učesnici su također imali i priliku razmjeniti ideje i iskustva o tome kako osobe se invaliditetom mogu postati publika, partneri ili osoblje muzeja.

„Konferencija je bila veoma inspirativna! Muzejski profesionalci i osobe sa invaliditetom su zajedno razgovarali kako omogućiti pristup muzejima, te praktično planirali strategije za realizaciju potrebnih promjena. Bilo je vrlo uzbudljivo vidjeti ljude iz muzeja sa područja Balkana kako grade pozitivnan i inkluzivaj pristup svom radu“, rekla je Michele Taylor, konsultantica CHwB-a.

Muzeji u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Bivše Jugoslovenske Republike Makedoniji i Srbiji kroz različite projekte uspjeli su povećati svoju pristupačnost pojedinim kategorijama osoba sa invaliditetom. U cilju približavanja svojih aktivnosti i rada osobama sa invaliditetom, muzeji su kroz ove projekte izrađivali replike muzejskih predmeta, taktilne slike, kao i makete najpoznatijih srednjovjekovnih zgrada; ugrađivali rampe na ulazu u muzej i liftove, izrađivali audio vodiče i 3D modele, organizirali kreativne radionice sa mladima i slično.

Fondacija CHwB je švedska nevladina organizacija osnovana 1995. godine koja se kroz različite projekte bavi promocijom, zaštitom i očuvanjem kulturnog naslijeđa, te zalaže za jednaka prava svih osoba na kulturno naslijeđe. Kroz svoje aktivnosti, CHwB je predan temi povećanja pristupačnosti i uključivanje osoba sa invaliditetom u muzeje i druge kulturne institucije. Za projekat finansiran od strane Fondacije Stavros Niarchos, čiji je cilj bio pružanje podrške muzejima u razvoju njihove inkluzivnosti prema gluhim i osobama sa invaliditetom, CHwB je dobitnik nagrade Zero 2014. godine. Više informacija o CHwB možete naći na web stranici www.chwb.org ili na Facebook stranici: CHwBBiH.

Balkansku mrežu muzeja čine 23 muzeja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore i Srbije. Mreža muzeja je osnovana 2006. godine u cilju promovisanja i očuvanja zajedničkog kulturnog naslijeđa Balkana. Više informacija o BMN možete naći na web stranici www.museums.net ili na Facebook stranici: Balkan Museums Network.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close