Visoko

Lana Lončar, mlada rukometašica Bosne Visoko: Sanjam dres državnog tima

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata rukometnim talentima. Ali ne radi se samo o dječacima, već i o djevojčicama, koje sanjaju uspješnu rukometnu karijeru.

Za razliku od susjednih zemalja, posebno Crne Gore, gdje je rukomet među najzastupljenijim sportovima, to u našoj zemlji nije slučaj. Lana Lončar (14), mlada rukometašica visočke Bosne, jedan je od najevćih rukometnih talenata ženskog rukometa u BiH, a rukometom se bavi od prije četiri godine.

Tri uzora

– Ljubav prema rukometu rodila se dok sam gledala utakmice svog starijeg brata Vladana, koji je također rukometaš. Tako sam i ja odlučila da počnem trenirati ovaj sport, a to je bilo 2012. godine, ističe mlada Lončar, koja u sportu kojim se bavi ima tri uzora.

– Moj uzor u svijetu rukometa je Nikola Karabatić, koji je najbolji na svijetu, te sjajna reprezentativka Crne Gore Katarina Bulatović, ali i moj brat Vladan, koji je član mađarskog Pick Szegeda i reprezentacije BiH, riječi su Lane Lončar, koja ima veliku želju da jednog dana obuče dres državnog tima, a i ako je vrlo mlada, svjesna je situacije u ženskom rukometu u BiH.

– Što se tiče karijere željela bih da u budućnosti obučem drese neke od najjačih ekipa Evrope, kao što je Budućnost iz Podgorice, koja trenutno igra najljepši rukomet na našim prostorima. Također moj san je i da budem reprezentativka BiH. Znam da je situacija u našem savez teška i da je ženski rukomet zapostavljen, ali nadam se i očekujem da će uskoro početi afirmacija našeg sporta i da će reprezentacija oživjeti nakon dugo godina, ističe Lončar, koja smatra da je ženska reprezentacija Norveške zasluženo prvak Evrope.

Veća očekivanja

– Norveška je pitanje pobjednika u finalu rješila već u prvom poluvremenu kada je postigla 20 golova. Holandija se probudila u drugom dijelu, ali nije imala snage za preokret. Mislim da je Norveška svojom igrom tokom cijelog prvenstva zaslužila zlatnu medalju. Moram istaći da sam više očekivala od Crne Gore, koja je ispala u četvrtfinalu, kazala je mlada Lončar, koja je dodala da očekuje da će naša muška reprezentacija večeras slaviti protiv Slovačke i obezbijediti plasman u baraž.

www.magazinplus.eu – Oslobodjenje.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close