Kultura življenjaLifestyle

Krivolovcima niko ne može stati ukraj, divljač ugrožena

Zbog nepostojanja jedinstvenog lovačkog udruženja

PROBLEMI Krivolovcima niko ne može stati ukraj, divljač ugrožena

Nakon što je policija dvojicu Bugojanaca lišila slobode zbog krivolova te kod njih pronašla dvije puške i srneće meso, lovci upozoravaju da je krivolov u ekspanziji zbog neriješenih pitanja o podjeli lovišta, odnosno pritiska politike.

Naime, lov je već neko vrijeme zabranjen jer u većini gradova u SBK postoje dva lovačka društva – hrvatsko i bošnjačko, a iz resornog kantonalnog ministarstva žele potaknuti udruživanje lovaca po općinama pod jedan krov.

Dva društva

Takva situacija je i u Novom Travniku, gdje od pregovora o udruživanju, kaže Anto Cvitanović, sekretar LD „Pavlovica“, kako sad stvari stoje, neće biti ništa.

– Ministar je zabranio lov dok se ne dogovorimo. Mi smo dopisom tražili da ostanu dva društva, a da lovišta raspodijeli ministar. To bi bilo najpravednije – kazao je Cvitanović.

Naglašava da zbog svih problema i činjenice da zbog zabrane lovci više nisu u lovištu, krivolov se mnogostruko povećao.

– Prije zabrane krivolov smo sveli na minimum. Naši lovočuvari i danas rade, ali u lovište idu s rukama u džepu, odnosno ne smiju nositi oružje. Kako onda zaštititi divljač –  rekao je Cvitanović.

S njim se složio i Eniz Lendo, predsjednik LD „Srndać“, koji je kazao da je problem krivolova ogroman.

Naći modus

– Što se tiče problema udruživanja, mi smo za to da se udružimo i naći ćemo modus kako to napraviti. Zapravo, mi, lovci, bismo se lako dogovorili, ali politika se umiješala i sad se krivolovcima ne može stati ukraj. Oni koji su dobili dozvole trebaju znati da su one neregularne jer lovišta nisu ustrojena – kazao je Lendo, te dodao da je lov na većini općina u SBK zabranjen.

Autor: D. PUCAR – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close