Kultura

Koordinacija ministara obrazovanja i znanosti o prevenciji vršnjačkog nasilja

Koordinacija ministara obrazovanja i znanosti u Federaciji BiH, na tematskoj sjednici održanoj jučer u Mostaru, donijela je niz preporuka u cilju suzbijanja vršnjačkog nasilja i maloljetničke delikvencije.

Među preporukama, koje su dogovorili federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović, te resorni kantonalni ministri, su pojačane mjere inspekcijske kontrole, dodatna edukacija nastavnog osoblja, menadžmenta, zavoda, ali i edukacija roditelja, te pooštravanje kaznene politike.

– Naš sustav obrazovanja konačno mora progovoriti je li dijete uistinu u fokusu obrazovanja. Pedagoški radnici, roditelji i djeca trebaju postati tim, jer nedostaje upravo ta međusobna koordinacija.

Federalno ministarstvo obrazovanja će u svom programu za 2016. godinu u fokus staviti izdvajanje financijskih sredstava za edukaciju nastavnog osoblja, roditelja i učenika s naglaskom na obrazovnu komponentu – kazala je federalna ministrica.

Dilberović je ocijenila kako smo „svi kao društvena zajednica zakazali kada je u pitanju vršnjačko nasilje“, aludirajući i na nedavni slučaj četrnaestogodišnjeg dječaka Mahira u Sarajevu koji se zbog nasilja vršnjaka nad njim izvršio samoubojstvo, te konstatirala kako se o toj temi do sada nije ozbiljno razgovaralo.

Pozvala je medije da što više populariziraju odgojno-obrazovne emisije, te znanstveno istraživačke djelatnike kao i javna sveučilišta, posebice katedre za psihologiju i pedagogiju i druge interdisciplinarne znanosti, koji mogu pomoći u detektiranju i prevenciji vršnjačkoga nasilja.

Među današnjim preporukama Koordinacije je uspostavljanje jedinstvene metodologije prikupljanja i izrada baze podataka o maloljetničkoj delikvenciji i vršnjačkom nasilju .

Na upit federalne ministrice o tim podacima, prije današnje sjednice, iz resornih ministarstava je odgovoreno da je zabilježen „vrlo mali broj takvog nasilja“.

Jedna od preporuka je i vođenje javnih kampanja u smislu razvijanja svijesti kod djece i roditelja, ali i ukupne javnosti o važnosti prevencije i pravovremenog djelovanja u suzbijanju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delikvencije.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close