Kurbegović: Nemjerljiva šteta tržištu kapitala

Situacija oko Komisije za vrijednosne papire je novi primjer mogućih katastrofalnih posljedica po ekonomiju kojih političke strukture u Federaciji BiH očigledno nisu svjesne. Relativno spokojnoj javnosti, ionako opterećenoj svakodnevnim brigama oko preživljavanja, situacija oko Komisije se možda čini kao nešto apstraktno – izjavio je direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović.

On je naglasio da je situacija jako ozbiljna, budući da je Komisija obustavila svoj rad, a da se zahtjevi za razne dozvole koje Komisija izdaje gomilaju.

„ To uključuje, između ostalog, zahtjeve za upis nadzornih odbora izabranih na skupštinama, upise direktora i uprava privrednih društava, zahtjeve za razne korporativne radnje – povećanje kapitala, smanjenje kapitala, zahtjeve za izdavanje/produženje dozvola za obavljanje brokerskih poslova, poslova investicijskog savjetovanja, dozvole za skrbnike, depozitare itd.“, pojasnio je Kurbegović.
Dodao je da već kod ovih osnovnih funkcija, kao što je upis članova nadzornog odbora, postoji potencijal za velike probleme, jer se dešava da dioničari jedne firme izaberu nadzorni odbor koji, da bi postao legalan, mora biti upisan u registar emitenata kod Komisije za vrijednosne papire.
„ Ukoliko se to ne desi, ostaje upisan zadnji (“stari”) nadzorni odbor. Novoizabrani nadzorni odbor ne može imenovati upravu i javljaju se problemi u svakodnevnom funkcioniranju kompanije. Obaveze prema dobavljačima se ne mogu ispunjavati, proizvodnja/pružanje usluga se ne može održati. Moguće je da bude obustavljena isplata dohodaka uposlenim, a time nema ni sredstava za doprinose i razne poreze. Nedostatak ovih uplata opterećuje budžet i vanbudžetske fondove – primjera radi PIO/MIO. Zbog načina isplate penzija (podjeli se ono što je sakupljeno), dovedena su u pitanje ionako mizerna primanja penzionera“, precizirao je Kurbegović.
Po njegovim riječima, daljnju komplikaciju predstavlja izdavanje dozvola ovlaštenim učesnicima na tržištu jer nakon određenog vremena možemo doći u situaciju da više nijedan učesnik nije ovlašten, odnosno ne posjeduje dozvolu.
„ Trenutna dešavanja oko Komisije za vrijednosne papire FBiH nanose nemjerljivu štetu domaćem tržištu kapitala. Dovoljno je što trenutno Komisija ne može donositi odluke, a da ne razmišljamo o gorim konsekvencama koje bi ovdašnje tržište stavilo u negativan kontekst za sve potencijalne strane i domaće investitore. Mi se nadamo da do tog, najgoreg scenarija, neće doći, te da će vrlo brzo biti riješeno pitanje, koje je trebalo biti riješeno još prije četiri godine„ potcrtao je Kurbegović.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close