Kozarić: Platni sistemi ostaju na nivou BiH

Platni sistemi ostat će i dalje na nivou Bosne i Hercegovine, Centralna banka BiH ostaje vlasnik računa rezervi putem kojih se vrši poravnanje. – RTGS i žiro kliring sistem ne dopušta bankama koje nemaju novca da vrše platni promet. Ništa se bitno neće promijeniti ubuduće u platnom prometu – ustvrdio je danas na pres-konferenciji Centralne banke BiH guverner Kemal Kozarić.

Istaknuo je da je i Međunarodni monetarni fond u jednom dijelu Pisma namjere zahtijevao da platni sistemi ostanu na nivou BiH te da je takvo pismo i potpisano.

Identičan novi zakon o platnom prometu, donesen u Republici Srpskoj, bit će uskoro i u parlamentarnoj proceduri Federacije BiH, navodi guverner uz napomenu da je prema dejtonskom ustavu, entitetima dato u nadležnost donošenje zakona iz oblasti finansija.

– Ono zbog čega se na terenu trenutno pojavljuju praktični problemi, vezano za donošenje novog zakona u RS-u a još ne i u Federaciji, jeste što je RS htjela donijeti propis da poslovni subjekti ne mogu obavljati transakcije na podračunima (u bankama) ako im nije likvidan glavni račun – kaže Kozarić.

– Novina je što entiteti mogu imati njihove registre poslovnih subjekata, ali mi ćemo tražiti da budu uključeni u centralni registar – rekao je također guverner Kozarić.

Dodaje da je naznake o omogućem donošenju federalnog zakona u septembru dobio od ministra finansija Federacije Bosne i Hercegovine Ante Krajine.

 

(fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close