Djevojčica Malala se obratila UN-u: Dozvolite da u ruke uzmemo pero i knjige!

NEW YORK – U svom prvom govoru otkako su je talibani pokušali ubiti zbog zalaganja za obrazovanje djevojčica, Malala Jusufzai proslavila je svoj 16. rođendan u petak u sjedištu Ujedinjenih nacija, zahtijevajući obavezno školovanje svakog djeteta.

Jusufzai je poručila generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu i oko 1.000 studenata diljem svijeta, koji učestvuju na Skupštini mladih, u sjedištu UN-a u New Yorku da je obrazovanje jedini način da se poboljšaju životi ljudi.

“Dopustite nam da u ruke uzmemo naša pera i knjige. To je naše najmoćnije oružje. Jedno dijete, jedan učitelj, jedno pero i jedna knjiga mogu promijeniti svijet. Obrazovanje je jedino rješenje”, rekla je Malala.

Ona je ranjena u glavu i vrat u oktobru dok je izlazila iz škole u pakistanskoj dolini Svat, sjeverozapadno od prijestolnice Islamabada, nakon kampanje protiv napora pakistanskih talibana da spriječe obrazovanje žena.

Ona je Banu uručila peticiju koju je potpisalo oko četiri miliona ljudi u znak podrške 57 miliona djece koji nisu u mogućnosti da se školuju, prenio je Reuters.

Jusufzai je tražila od svjetskih lidera da finansiraju nove učitelje, škole i knjige i da okončaju prisilni dječiji rad i prisilne brakove, kao i trgovinu djecom.

Specijalni izaslanik UN-a za globalno obrazovanje i bivši britanski premijer, Gordon Brown, rekao je da se u petak ne slavi samo Malalin rođendan i njen oporavak nego i njena vizija za bolju budućnost.

Malala je počela kritikovati talibane kada je imala samo 11 godina tako što je počela pisati pod lažnim imenom za BBC.

U Pakistanu se oko pet miliona djece ne školuje. Jedina zemlja koja ima više neobrazovane djece je Nigerija, koja ima više od 10 miliona djece koja ne pohađaju školu.

Talibani su preuzeli odgovornost za pokušaj ubistva Malale, kazavši da su njeni napori prozapadnjački.

Malala se iz sigurnosnih razloga ne može vratiti u Pakistan i trenutno se školuju u engleskom gradu Birminghamu.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close