Kozarić: Negativne posljedice stranog vlasništva u bh. bankama

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je danas da je za prosperitet BiH i svih zemalja u regionu neophodno da se zamijene prioriteti i da ekonomija dođe u prvi, a politika u drugi plan.

Kozarić je, govoreći na Regionalnom samitu guvernera i privrednika u beogradskom Hotelu „Hajat“, naglasio da su politička nestabilnost i alarmantna nezaposlenost ugrozili, ne samo bankarski sektor, već funkcionisanje BiH u cijelini.
„Dejtonski okvir BiH je veoma složen, mnogo košta poreske obveznike i reflektuje se na sve“, istakao je Kozarić.
On je kao veliki problem u funkcionisanju bankarskog sektora u BiH naveo da se 95 odsto kapitala nalazi u vlasništvu stranih banaka i da se sve važne odluke donose van BiH.
„To je problem, jer se odlučuje u Milanu, Beču, Dizeldorfu i to prekogranično bankarstvo ima niz negativnih posljedica“, zaključio je Kozarić.
Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković naglasila je da finansijski i ekonomski stručnjaci treba da preuzmu odgovornost i pokažu državnicima gdje da idu.
„Vrijeme je da počnemo delovati proaktivno i preventivno, da se ne bavimo posljedicama već da utičemo na uzroke“, poručila je Tabakovićeva.
Beogradskom samitu prisustvuju guverneri centralnih banaka Crne Gore, Hrvatske, Albanije i Makedonije.
Među učesnicima su predstavnici brojnih evropskih banaka, koji djeluju u regionu i ugledni privrednici.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close