Mehmedović nam je rekao: “Zakopajte to za ne daj Bože!“ (Video)

Šemsudin Mehmedović 2000. godine je tražio od nas da zakopamo naoružanje koje je pronađeno prije dva mjeseca na lokalitetu Kaloševića kod Tešnja, tvrde u izjavi za “Dnevni avaz” ratni komandanti odbrane Tešnja Muharem Ahmić Hare i Sabahudin Sinanović Hudo.

(avaz)

Oni tvrde da im je Mehmedović to naredio na kraju svog mandata ministra unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Sve je znao

Ahmić i Sinanović su optužili poslanika SDA u Parlamentu BiH da već mjesecima obmanjuje javnost tvrdnjama da nema nikakve veze s pronađenim granatama. O svemu su već dali iskaz i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), ali, kako tvrde, u svojstvu svjedoka. Odlučili su progovoriti jer, kako kažu, Mehmedović izokreće činjenice.

– Mehmedović svjesno laže. On je sada u panici. Ovdje se ne radi ni o kakvom vojnom naoružanju, kako on tvrdi i uvjerava javnost. Učestvovao sam u zakopavanju ovih granata, a postupajući upravo po Šemsinoj naredbi. Nema ni trunke istine u njegovim izjavama da je čist, da se vodi haranga protiv njega, da mu se montira… – tvrdi Ahmić.

 

 

On dodaje da svako treba odgovarati za svoje postupke, bez obzira na to što je i sam učestvovao u ovim, kako kaže, nezakonitostima.

 

Dao iskaz

 

– Neka se sve ispita i utvrdi. Svjestan sam svoje odgovornosti. Tada sam mislio da je to herojski čin. No, tvrditi da je to vojno oružje – nije istina. Armija RBiH nikada te granate nije koristila, niti smo ih vidjeli u ratu. Granate su se u Tešnju pojavile krajem 1999., a 2000. godine naređeno nam je da ih zakopamo. Šemso je rukovodio cijelom akcijom. Rekao nam je: „Zakopajte to za ne daj Bože“ – tvrdi Ahmić.

Sinanović naglašava da će istraga pokazati je li Mehmedović imao političke mentore koji su znali za ove granate i za koju je svrhu oružje bilo namijenjeno.

– Istraga će sve pokazati. Ja sam SIPA-i u više navrata dao iskaz. Rekao sam da sam postupio po Šemsinom naređenju. Kako je Šemso naredio meni, tako sam ja naredio svojim ljudima da se to zakopa. O imenima ne bih da govorim. Sve će se saznati. Mislim da je za ovo oružje morao znati i tadašnji načelnik policije ZDK Mujo Zukanović. Ne mogu tvrditi da je u pitanju šverc, jer ne znam – kaže Sinanović.

Bio uključen cijeli tim

Sinanović tvrdi da je u operaciju sakrivanja granata bio uključen cijeli tim ljudi.

– Rečeno nam je da se to skloni, da se sakrije. O kojem se broju ljudi radi, ne bih znao reći. Znam da smo morali angažovati rovokopač da sve iskopa. Šemso sve to dobro zna. Ali, najlakše je sada tvrditi: „Nemam ja veze s oružjem.“ Ko ima? Možda nema veze s ovim granatama koje su prije nekoliko dana pronađene, jer za to ni ja ne znam ništa, ali za Kaloševiće je sve znao. To odgovorno tvrdim – kaže Sinanović.

Neka dokažu

Šemsudin Mehmedović nam je jučer u telefonskom razgovoru kazao da ne želi komentirati optužbe koje su iznijeli Ahmić i Sinanović.

– Neka dokažu te svoje tvrdnje, vrlo rado ću dati svoj iskaz – kratko je rekao Mehmedović.

 

Pogledajte video s izjavama Ahmića i Sinanovića:

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close