BiHPrivreda

Kornišoni u smeću, upitna egzistencija hiljade ljudi

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić posjetio je danas zadrugu “Voćar-Agrona“ u Glumini kod Zvornika, koja posluje u okviru kompanije “Adriatic Group“.

Od sredine jula ova kompanija je suočena s ozbiljnim problemima u poslovanju, do kojih je došlo zbog poremećaja na svjetskoj trgovinskoj berzi i smanjenju potražnje poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine.

-Poremećaj je izazvao neuobičajeno dobar urod krastavca kornišona u Evropi, što je narušilo potražnju i dinamiku isporuke svježeg krastavca i iz Bosne i Hercegovine, odnosno iz bosanskog Podrinja, od stalnih kupaca u zemljama EU.

Nastale su i ogromne štete, koje se mjere stotinama hiljada maraka, podsjeća se u saopćenju iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Oko 400.000 kilograma krastavca kornišona, koji je otkupljen od kooperanata po prosječnoj cijeni od jednu KM, totalno je propalo u krugu zadruge, nakon čega je završilo na deponiji smeća.

Potpredsjednik Ramiz Salkić je tokom razgovora sa Amirom Bekićem, generalnim direktorom “Adriatic Group“ i njegovim saradnicima Fahrudinom Delibajrićem i Ahmetom Hublićem, kazao da je za ovu regiju i cijelu državu Bosnu i Hercegovinu, postojeća kooperantska mreža koju je organizirala kompanija “Adriatic Group“, od posebnog značaja.

Stoga je potrebno učiniti sve kako bi ona bila očuvana i unaprijeđena.

-Kooperantska mreža koju organizira kompanija ‘Adriatic Goup’ okuplja 2.250 kooperanata i jedna je od najbolje organiziranih, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u ovome dijelu Evrope. U vremenima kada nemamo velikih industrijskih poslovnih sistema i značajnijih otvaranja novih radnih mjesta, takva organizacija kooperantskog odnosa za za građane sjeveroistočne Bosne je od sudbinske važnosti – kazao je Salkić.

To je, naglašava, posebno važno za održivost povratka, jer Bošnjaci na ovom području nemaju mogućnost zaposlenja u javnim preduzećima i institucijama.

Proteklih godina je, kroz organiziran otkup krastavca kornišona, svježe maline, paprike i drugih proizvoda, pružena značajna podrška samoodrživom povratku na ovome području.

Primarni proizvođači u srednjem Podrinju, kroz kooperantsku proizvodnju i plasman proizvoda putem “Adriatic Group“ osiguravaju prihod od oko sedam miliona maraka godišnje.

-Teška situacija u kojoj se našao ovaj poslovni sistem mogla bi ostaviti dugoročne posljedice na poslovanje ove kompanije. Stoga je neophodno naći moduse kako bismo pomogli opstanku ove kooperantske mreže. Od menadžmenta kompanije ‘Adriatic Group’ informisan sam da je razmjera šteta dijelom umanjena pravovremenim potrezima podizanja obima prerade i pakovanja krastavca u tegle, ali postojeći prerađivački kapaciteti nisu u mogućnosti odgovoriti trenutnim potrebama. Moramo dati svoj maksimum kako bismo sačuvali ovu kooperantsku proizvodnju i osigurali egzistenciju desetak hiljada ljudi, koji od nje žive. Tokom razgovora pokušali smo naći put kojim ćemo tragati za rješenjima problema. Pozivam nadležna ministarstva da urgentno djeluju, jer bi prekid otkupa mogao izazvati velike i trajne štete – kazao je potpredsjednik Salkić.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close