BiHPrivreda

Konferencija proizvođača i otkupljivača jagodastog voća

U SARAJEVU ODRŽANA KONFERENCIJA PROIZVOĐAČA I OTKUPLJIVAČA JAGODASTOG VOĆA

Savez proizvođača i otkupljivača jagodastog voća u BiH organizovao je u Sarajevu šestu godišnju konferenciju, uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta i švicarskog Caritas-a.

Preko 90 učesnika uglavnom iz privatnog sektora imalo je priliku da sazna više o trendovima vezanim za proizvodnju i plasman jagodastog voća u BiH i svijetu. Nakon rekordne proizvodnje malina u 2016. godini (preko 22.000 tona), data je zajednička procjena da će između 30 i 70% ovogodišnjeg uroda biti izgubljeno zbog nepovoljnih vremenskih prilika u januaru i aprilu ove godine. Razgovarano je i o prošlogodišnjim problemima u izvozu, ali je dat zaključak da će glavni problem ove godine biti vezan za proizvedene količine i kvalitet proizvoda.

Pored prezentacija koje su održali poznati domaći i regionalni stručnjaci, održani su i okrugli stolovi na temu proizvodnje i marketinga jagodastog voća, kao i savjetodavnih usluga u BiH.

Definisani su ključni prioriteti za dalje aktivnosti i poboljšanja u sektoru. USAID/Sweden FARMA II projekat će uskoro organizovati javno-privatni dijalog između proizvođača i prerađivača jagodastog voća i nadležnjih institucija iz javnog sektora.

Ovdje možete preuzeti prezentaciju USAID/Sweden FARMA II projekta sa konferencije.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close