PolitikaRegion

Gubitak podrške Vatikana Čoviću

Dragan Čović, lider Hrvatske demokratske zajednice BiH došao je u žestoki sukob Vatikanom što bi mogao biti početak njegovog političkog kraja, tvrdi za Novi.ba pouzdan diplomatski izvor.

Naime, do sjedišta Rimokatoličke crkve su došle informacije o skandaloznim napadu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske na banjalučkog biskupa Franju Komaricu. Službeni Vatikan je naime, i to putem Čovićevih rivala unutar hrvatskog političkog kruga u Hrvatskoj, upoznat sa činjenicom da je Čović politički čvrsto vezan za Dodika te da se nije službeno uopće oglasio u vezi napada na visokog zvaničnka katoličke crkve.

Fatalna ljubav između Čovića i Dodika

 

Utjecaj katoličke crkve je nesumnjiv i nema nikakve dileme da je i ranije bilo sukoba na liniji biskupi-HDZ. Ali, ovaj put je prevršena mjera. Komarica je čovjek sa velikim ugledom i borac za ljudska prava. Dodikov napad je bio brutalan i bezobrazan, preko toga se nije smjelo proći, bez obzira na političe odnose Čovića i lidera RS – tvrdi izvor portala novi.ba.

Gubitak podrške Vatikana Čoviću dolazi u najgorem trenutku kada počinje trpjeti posljedice loših političkih odluka u kojima je žrtvovao dobre odnose sa Bošnjacima zarad saveza sa Dodikom. Njegov prijedlog izmjena izbornog zakona teško da može pod ovim uvjetima dobiti podršku, a Hrvati ponovo izlaze na izbore u opasnosti da izgube mnoge političke pozicije.

Ako se to desi odgovonost će biti samo na Čović koji ima priliku da ispravi neravnopravnosti, ali to neće uspjeti savezom sa Dodikom koji je u stanju atakovati i na katoličku crkvu samo ako se kritizira njegova autoritarna vlast – tvrdi naš diplomatski izvor.

Čović se našao i na meti kritika hrvatski političara u BiH. Diana Zelenika, zastupnica u Zastupničkom Domu Parlamentarne Skupštine BiH  i moguća nasljednica Čovića poručila je da je banjalučki biskup moralni autoritet koji je za vrijeme najtežih sukoba ostao da se bori za svoj narod te da Čović osjeća “veću ljubav” prema Dodika nego prema Hrvatima u BiH.

 

(Global CIR/Novi.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close