LifestyleLjubav i sex

Kondom koji se sam podmazuje na dodir

Naučnici pronašli način da naprave kondom koji se sam podmazuje na dodir

Naučnici se nadaju da će ovi kondomi biti privlačniji za korištenje i da će spriječiti spolno prenosive bolesti, kao i neželjene trudnoće.

Bez lubrikanata seks može biti bolan, a kondom može pući ili skliznuti. Iako su efikasno sredstvo kontrapcije kada ih pravilno koristite, činjenica je da ih ne vole svi. Uglavnom su već podmazani lubrikantom kako bi bili lakši za korištenje, ali ponekad ga nema dovoljno kako bi stvorio osjećaj ugodnosti. Lubrikant je moguće naknadno dodati, no to često podrazumijeva prekidanje seksualnog odnosa.

Naučnici tvrde da kondom koji se sam podmazuje postaje veoma klizav kada dođe u dodir s tjelesnim tečnostima te da će zbog toga izbjeći komplikacije koje nastaju korištenjem običnog kondoma.

U časopisu Royal Society Open Science navedeno je da bi takvi kondomi mogli izdržati 1.000 penetriranja tokom odnosa bez gubljenja lubrikanta. Naučnici kažu da seksualni odnos obično traje upola kraće od toga, no neki odnosi traju i duže.

Tokom testiranja za poređenje su korišteni obični kondomi s tečnim lubrikantom na bazi vode. Na počeku su bili klizaviji, ali ne i nakon 600 penetracija. Osim toga, grupa volontera ocjenjivala je klizavost kondoma, a većina od 33 para muškaraca i žena ocijenila je da je kondom koji se sam podmazuje bolji.

“Kada je suh može biti pomalo ljigav, ali u dodiru s vodom ili prirodnim tečnostima postaje veoma klizav. Potrebno je vrlo malo tečnosti da ga aktivirate”, rekao je Mark Grinstaff, profesor s Univerziteta u Bostonu.

Naučnici ističu da je potrebno još testiranja kako bi se ovi kondomi mogli uporediti s običnim kondomima. Profesor Grinstaff kaže da će klinička istraživanja u koja će biti uključeni parovi početi naredne godine.

Jedna od kompanija u okviru Univerziteta u Bostonu planira razviti ovaj proizvod za komercijalnu upotrebu.

U međuvremenu, naučnici s Univerziteta Wollongong u Australiji rade na sličnim kondomima za koje koriste hidrogelove, a ne lateks i gumu.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close