Kompozitor Avdo Smailović – život i stvaralaštvo

Bartolomej Stanković je u utorak 4.11.2015. godine ponovno gostovao u OMŠ “Avdo Smailović” u Goraždu, a nakon predavanja “KLAVIR-kroz historiju i građu” održao je i koncertno predavanje “Život i stvaralaštvo kompozitora Avde Smailovića”, a u sklopu manifestacije proslave 40 godina rada i postojanja muzičke škole u Goraždu koja ponosno nosi ime velikana bh. muzičke umjetnosti. Zahvaljujući pozivu prof. Selme Verem, direktorice OMŠ “Avdo Smailović” u Goraždu, nastavljena je saradnja Bartolomeja Stankovića i ove muzičke škole, koja je započela sa muzičkim festivalom Dani Avde Smailovića.

O samom događaju, gospodin Slavko Klisura, predsjednik Školskog odbora OMŠ “Avdo Smailović” Goražde:

“OMAŽ VELIKOM BOSANSKOHERCEGOVAČKOM KOMPOZITORU AVDU SMAILOVIĆU”

Bogata je životna i stavaralačka biografija velikog bosanskohercegovačkog kompozitora i muzičkog pedagoga Avda Smailovića. Na jedistven način, u multimedijalnom omažu, Smailovićev život i djelo predstavio je visočki umjetnik, pijanista, Bartolomej Stanković u okviru programa obilježavanja 40 godina postojanja i uspješnog rada goraždanske osnovne muzičke škole „ Avdo Smailović“.
Čuli smo mnogo značajnih detalja o Smailovićevom životu i stvaralaštvu, te video zapise u kojima su o kompozitoru govorili njegovi savremenici, nekadašnje kolege i učenici.
Poklonici Osnovne muzičke škole počašćeni su tokom ove prezentacije i izvedbama dva dijela koje je komponovao Avdo Smailović. Stanković je najprije , u paru sa nastavnicom violine Samrom Svraka izveo kompoziciju „Sretanja“ a zatim Smailovićemo djelo „Metomorfoze“ nastalo 1980.godine.
I na ovaj način muzička škola u Goraždu odala je počast kompozitoru čije ime sa ponosom nosi. Smailović je značajan dio svog života proveo u Goraždu, u kome je mnogo uradio, najprije za razvoj Gradskog muzičkog centra, posebno duhačkog orkestra, a potom i za nastanak i uspon muzičke škole.

Više informacija na bartolomejstankovic.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close