-TopSLIDEBiHPolitika

Kome i zašto smeta doktor Ednan Drljević?

Piše: Amra Vrabac


Skoro na prste jedne ruke može se izbrojati koliko puta je Ljekarska komora KS reagirala od početka epidemije u BiH, odnosno u Kantonu Sarajevu. Brzim pregledom njihove zvanične stranice nećete pronaći više od pet saopćenja ili kako oni to navode javnih očitovanja.

Pa su tako u aprilu zatražili reorganizaciju zdravstvenog sistema u KS, u istom mjesecu su osudili Udruženje patologa što ne žele raditi obdukcije Covid pacijenata iako se mjesecima čekalo na obdukcije pa i na samom Medicinskom fakultetu. To se najbolje vidjelo  na slučaju preminule Advije Kanlić koja je preminula 24. marta i niko nije želio uraditi obdukciju. Tek 24. maja obdukcija je urađena u Zavodu za sudsku medicinu RS. Tada se Ljekarska komora KS nije oglasila.

Ali su zato ponovo u aprilu bili aktivni pa osudili izjave profesorice Zehre Dizdarević o Sebiji Izetbegović, direktorici KCUS-a da „ne pripada akademskoj zajednici“.

U maju su osudili doktora Jusufa Šabanovića jer je usred lockdowna u jednom objektu upriličio proslavu rođendana. Šabanović je smijenjen sa mjesta šefa Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju a u avgustu je napustio KCUS. Kako je kazao učinio je to zbog dugogodišnjeg mobinga.

A onda je nakon nekoliko mjeseci zatišja, u julu organizirana press konferencija Ljekarske komore KS kako bi pokušali opravdati pokretanje postupka protiv profesora Ismeta Gavrankapetanovića. Taj proces koji je pokrenut prijavom pedijatara KCUS-a po kojoj je Odbor za medicinsku etiku i deontologiju Komore odmah postupio, naišao je na žestoku reakciju šire ljekarske zajednice, javnosti, pacijenata. Doktor Gavrankapetanović našao se na udaru jer je u jednoj emisiji kazao da je „liječenje i pravo na život djeteta ljekarima svetinja” u slučaju djevojčice Nadin Smajlović. Za sada je taj predmet u mirovanju, ali profesor Gavrankapetanović smatra da je krajnji cilj bio oduzimanje ljekarske licence.

I konačno šesta reakcija uslijedila je danas. Javno obraćanje potpisuje predsjednica Ljekarske komore KS Ksenija Miladinović, inače uposlenica KCUS-a. Na meti Komore su dva ljekara Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” Haris Vranić i Ednan Drljević. Protiv Vranića je najavljeno pokretanje procedure povrede kodeksa medicinske etike i deontologije zbog javnih istupa.

A za doktora Drljevića Miladinović se posebno “naoružala” informacijama. Pa tako kaže: “Prema podacima kojima raspolažem Vi radite bez licence izdate od strane Ljekarske-Liječničke komora KS, što je kazneno djelo.“

I tu dolazimo do ključnog dijela. Infektolog Ednan Drljević trenutno je jedini infektolog u Općoj bolnici s obzirom da je drugi kolega u izolaciji. Opća bolnica od ponedjeljka je otvorila Infektivno odjeljenje gdje je već smješteno skoro 30 pacijenata, a u pripremi je izolatorij sa većim brojem mjesta koji bi trebao biti u funkciji polovinom decembra i kojim će upravljati Opća bolnica. Već danas je Opća bolnica obavljala razgovore sa medicinskim kadrom koji im je neophodan. 

Doktor Drljević je u Opću bolnicu stigao u avgustu i to kao posudba kako bi se stavio na raspolaganje u vrijeme epidemije koronavirusa. U Sarajevo je došao iz Kantonalne bolnice Zenica gdje je vrlo uspješno rukovodio Infektivnom klinikom i izolatorijem u kojima su se liječili pacijenti zaraženi Covidom.

I dok Miladinović optužuje Drljevića za kazneno djelo mogla je usput pročitati Zakon o liječništvu FBiH. Barem njegov član 20.

“Liječnik samostalno obavlja poslove svoje profesije, samo u okviru svog stručnog naziva određenog licencom izdanom od ovlaštene komore. Iznimno, i ako nema licencu, liječnik može obavljati svoju djelatnost, u sljedećim slučajevima:
– u društvenokriznim situacijama ili u drugim izvanrednim okolnostima kad je njezino djelovanje neophodno jer je pružanje redovite zdravstvene zaštite onemogućeno, i
– u hitnim slučajevima kad bi izostanak hitne intervencije i pomoći trajno ugrozio zdravlje ili život pacijenta”, navodi se u članu 20.

Pokušaji Ljekarske komore KS da se diskredituje doktor Drljević pa i vrlo vjerovatno Opća bolnica i njen direktor Ismet Gavrankapetanović diktirani su iz određenih centara moći, a nije teško pogoditi i od koga.

Zašto je zasmetao doktor Drljević? Zato što je vrlo jasno kazao da bolnice služe da liječe ljude, a ljudi od zaraznih bolesti liječe se u infektivnim klinikama. Ne u privremenim objektima dok su bolnice prazne, ne u neuslovnim đačkim sobama koje dijele prostorije sa dječijim vrtićem, što je kazao da i Opća bolnica ali i KCUS moraju obezbijediti krevete za Covid pacijente. Opća bolnica 100, a KCUS 450 prema odredbi Federalnog kriznog štaba i da to treba provjeriti. 

U vrijeme kada je Kantonu Sarajevo potreban svaki ljekar, kada se traže sve moguće solucije za saradnju javnog i privatnog sektora, Ljekarska komora KS bavi se istraživanjem doktora Drljevića.

Evo nekoliko pitanja za Ljekarsku komoru KS. Zašto šutite od novembra prošle godine kada je generalna direktorica KCUS-a javno rekla da niko neće da liječi djevojčicu Nadin Smajlović? Zašto ste godinama šutjeli i još uvijek šutite na masovni odlazak ljekara iz KCUS-a od dolaska Izetbegović za direktoricu? Zašto šutite na činjenicu da u KCUS-u nema specijalizacija iz nekoliko grana medicine po kojima je KCUS nekada bio poznat? Zašto šutite na uvezane tokove KCUS-a i jedne jedine apoteke u Sarajevu oko nabavke lijekova i materijala koje pacijenti jedino tu mogu kupiti? Zašto ste šutjeli kada je KCUS samoinicijativno obustavio operacije sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite? Zašto ste šutjeli kada je direktorica Izetbegović bivše uposlenike zvala neradnicima, ili svoje ljekare optuživala za “bježanje na bolovanje” jer su se prepali? Da ste se ikada oglasili i o jednom od ovih pitanja možda bismo onda i vjerovali da ste vi tu da branite čast i ugled profesije. Ovako ste pokazali samo da ste ispružena ruka centra moći iz Bolničke 25.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close