-TopSLIDEBiHPolitika

Online nastava – Ne želimo online, ovo je sprdačina sa ljudima

”Šta ću sa računarom kada dijete čuva baka koja nema ni internet”

Otvaranje i zatvaranje škola bez konsultacija sa prosvjetnim radnicima nedopustivo je, poručuju iz Sindikata obrazovanja RS.

Poteze nadležnih ocjenjuju kao igranje sa radinicima, učenicima i roditeljima. Entitetske vlasti kažu da je zatvaranje škola na sedam dana bila preventivna mjera.

Protesti roditelja na ulicama u nekoliko gradova nisu bili masovni, ali na društvenim mrežama jesu.

“Želimo da idemo u školu. Ne želimo online, ovo je sprdačina sa ljudima, imam računar ali šta ću sa računarom kada dijete čuva baka koja nema ni internet. Naveče u pola 10 dođem sa posla i dijete tad koncentraciju nema”, navela je jedna majka.

Online nastava, kakva se odvija tokom ove sedmice, je nemoguća, poručuju iz Sindikata obrazovanja. U ruralnim sredinama mnoga djeca nemaju internet, ne znaju koristiti laptope i tablete.

“Ogroman problem imaju učenici i roditelji, ne možete očekivati od djeteta od 6, 7 godina koje ne zna ćirilicu i latinicu da koristi tablet, laptop, mobilni telefon, a svjedoci smo i mnogih komentara na društvenim mrežama gdje majka djeteta kaže ja neću da moje dijete ima bilo kakav mobilni telefon”, rekao je Dragan Gnjatić iz Sindikata radnika u obrazovanju.

Postavlja se pitanje da li je vlast, samo dva dana nakon što su škole zatvorene, počela preispitivati odluku zbog komentara na mrežama i pobune roditelja i nastavnika ili su uvidjeli sopstvenu grešku.

“Smatramo da je obustava nastave bila preventivna mjera koja je pomogla da se sagledaju poteškoće koje imamo i sve manjkavosti koje smo uspjeli da identifikujemo”, rekao je Srđan Rajčević, ministar za visoko obrazovanje RS.

Nastavnici su ubijeđeni da su odluke o zatvaranju škola neutemeljene jer u školama nije bilo žarišta. Jedan od profesora koji je preležao koronu je Dragiša Lisić i smatra da u kontakt sa virusom nije došao na radnom mjestu.

“Ne može se ući u školu bez dezinfekcije obuće, ruku i bez maske tako funkcionišemo sve vrijeme i to je nešto što ne treba biti upitno. Ja koliko znam zdravstvene ispekcije obilaze škole i ne znam ni za jedan slučaj kršenja tih mjera”, rekao je Dragiša Lisić, profesor u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Banjaluci.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da nastava u školama kreće u ponedjeljak i navode da od sindikata prosvjetnih radnika nisu dobili konstruktivne prijedloge za izvođenje nastave na daljinu u uslovima pandemije. Najavili su da ukoliko se u narednom periodu opet bude organizovala nastava mimo školskih klupa da će se obezbijediti i podrška javnog RTV servisa.

N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close