BiHPolitika

Kolinda Grabar – Kitarović beskrupulozno laže

Intenzivna i opsežna kampanja vodi se ovih dana od strane hrvatskih medija i političara u nastojanju da se Bosni i Hercegovini prikači teret navodne rastuće opasnosti od radikalnog islamizma. Prva je počela i najglasnije nastavila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar -Kitarović.

Jučer je u Dubrovniku izjavila kako se treba  pogledati istini u oči i suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države iz borbi u Iraku i Siriji u BiH vraća tisuće boraca.

No zvanični podaci govore drugačije te kazuju da Grabar-Kitarović debelo laže.

Na ratištima u ovim zemljama  je 120 državljana BiH, a u posljednjih šest mjeseci nije zabilježen niti jedan odlazak na strana ratišta. Upravo ovakav trend ali i činjenica da  je 40 osoba do sada je obuhvaćeno krivičnim procesom po osnovu povraka sa stranih ratišta, te da je u jednom broju procesa izrečena presuda, pokazuju da se BIH itekako bori protiv ovakve pojave.  Tome u prilog govori i činjenica da je Krivičnim zakonom BiH za učešće njenih građana na stranim ratištima zaprijećena kazna od pet godina zatvora.

S druge strane, na ovim je ratištima najveći broj državljana iz Zapadne Evrope, prije svih Francuske, a slijede je Njemačka i Velika Britanija.

Uz sve je Kolinda dodala i da je obveza Hrvatske štiti položaj hrvatskog naorad u BIH. U tom grmu I leži zec. Naime, očigledno je da se sve radi planski I da kampanja nije nimalo slučajna jer dolazi u momentu kada se očekuju presude u Haagu za udruženi zločinački poduhvat pripadnicima Herceg-Bosne kao i zbog ustavnih reformi koje predstoje BiH.
(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close