Kultura življenjaLifestyle

Džemperi za Pariz i Beč

Udružene izrađuju visokokvalitetne odjevne predmete za modne kreatore iz Francuske, Norveške i Japana, a imaju i svoj brend za dječiju garderobu

Oslobođenje

Džemperi, šalovi, kape, rukavice, čarape kako za najmlađe tako i za odrasle koje ste mogli vidjeti protekle sedmice u hotelu Europa u Sarajevu djelo su žena članica Udruženja Udružene koje već četiri godine radi u BiH.

Osim odjevnih predmeta, vrijedne ruke Udruženih žena stvaraju stvari i za uređenje kućnog enterijera od tkanih ćilima preko pletenih taburea, šoljica do prekrivača.

Može se reći šta god da se zamisli, one će isplesti, isheklati, istkati…

Tradicija

Udruženje Udružene osnovano je kao nevladina organizacija prije četiri godine s ambicijom da ujedini kreativni, humanitarni, poslovni i psihoterapeutski rad.

Može se i zaraditi - Džemperi za Pariz i BečMože se i zaraditi/Foto: Dženan KRIJEŠTORAC

Kako je za Oslobođenje kazala Nadira Škajić Mingasson, predsjednica Udruženja, oni danas broje oko 150 članica.

– Pletenje je naša tradicija, a mi tu tradiciju, znanje, pretvaramo u profesiju. Proizvodimo modne artikle za strane dizajnere, ali imamo i našu kolekciju koju radimo jednom godišnje, kazala je Nadira.

Svi predmeti izrađeni su od prirodnih materijala – vune, alpake, kašmira, pamuka, koji se prodaju u ekskluzivnim prodavnicama širom svijeta. Udružene izrađuju visokokvalitetne odjevne predmete za modne kreatore iz Francuske, Norveške i Japana, a imaju i svoj brend za dječiju garderobu koji se prodaje u buticima Evrope i Azije.

Svaki proizvod nosi ime pletilje koja ga je ručno izradila te je stoga jedinstven i prepoznatljiv. Kada, Adila, Zlatka…. samo su neka od imena koje smo pročitale na izloženim kapama, džemperima, šalovima…

Kada Grabovica je u Udruženju već tri godine.

– Jako volim pletenje, heklanje i rad u Udruženju mi ispunjava slobodno vrijeme. Ono što zaista volim, jeste heklati, pa sam odlučila da se učlanim u Udruženje i nastavim se baviti nečim što volim, kazala nam je Kada čiji se proizvodi nose po Parizu, Beču, po gradovima Njemačke i drugih zemalja.

Ipak, kako ističe, ručni rad se u BiH ne cijeni dovoljno.

– Druga je priča u inostranstvu, za čije tržište uglavnom i radimo. Tamo se zaista cijeni svaki naš proizvod, dok je ovdje drugačija situacija, možda i zbog činjenice da više žena u BiH zna plesti, istakla je Kada.

U Udruženju je od samog osnivanja i Zlatka Kereš.

– Pletem svašta od džempera, kapa i svega drugog. Može se i fino zaraditi, mada se bolje zaradi kada se radi za inostranstvo nego za domaće tržište, jer ovdje ljudi ne žele da izdvajaju pare za ručni rad, kazala je Zlatka, dodajući kako im rad u Udruženju dobro dođe i za druženje, za razmjenu mišljenja, za dalje usavršavanje.

Kućni budžet

Adila Gabela je članica Udruženja već tri godine.

 Tradiciju pretvaraju u profesiju - Džemperi za Pariz i BečTradiciju pretvaraju u profesiju/Foto: Dženan KRIJEŠTORAC

– Radim svašta i pletem i heklam, čak sam i tkala. Dobro mi dođe ova zarada da popunim i povećam svoj kućni budžet. Kada se radi dobro, može se fino zaraditi, kazala je Adila zahvaljujući, prije svega, Nadri na ideji pokretanja ovakvog Udruženja.

Prema njenim riječima, nikada nije zamišljala da će se ručnim radom ikad baviti drukčije nego hobijem i za svoje potrebe.

– Međutim, nakon penzionisanja, uključila sam se u Udruženje i nastavila da radim ono što sam naučila još kao djevojčica, istakla je Adila dodajući kako se nada da će i mladi nastaviti ovu tradiciju izrade ručnih radova, a da za to ima šanse, pokazuje i činjenica da u Udruženju ima i mlađih žena koje pletu, heklaju…

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close