Koje su zemlje koliko krive za klimatske promjene

Zemlje koje su u posljednjih stotinjak godina najviše pridonijele globalnom zagrijavanju redom su SAD, Kina, Rusija, Brazil, Indija, Njemačka i Velika Britanija, pokazalo je novo istraživanje.

Prema studiji koju je sproveo tim na čelu s Damonom Matthewsom s Concordia Universityja u Montrealu ovih sedam zemalja odgovorno je za više od 60 posto klimatskih promjena koje su zabilježene od 1906. do 2005.

Daleko najveći zagađivač svijeta je SAD koji je odgovoran za 0,15°C, odnosno 22 posto povećanja temperature. Slijede Kina s devet posto, Rusija s osam, Brazil i Indija sa po sedam te Njemačka i Velika Britanija sa po pet.

zagrijavanje-prema-veličini

‘Neke industrijski slabije razvijene zemlje iznenadile su nas visokim pozicijama, međutim lista uključuje i emisije CO2 koje su posljedica krčenja šuma’, rekao je Matthews.

Kako bi što bolje dočarali uticaj pojedinih zemalja u odnosu na njihov teritoriju, stručnjaci su na svojoj karti neke zemlje smanjili, a druge povećali. Tako su se Zapadna Evropa, SAD, Japan i Indija uvećane do neprepoznatljivosti. Rusija i Kina ostale su približno iste dok su se Kanada, Australija i Afrika manje. Zemlje bivše Jugoslavije se skoro ni ne vide, a to znači da su njihove emisije vrlo male, no, nažalost, takođe pokazuje koliko su industrijski zaostale.

Kada se doprinos zagađivača izračuna u zavisnosti od broja stanovnika, dobija se nešto drugačija slika – Kina i Indija padaju na 19., odnosno 20. mjesto. No neke zemlje i dalje ostaju na čelu kako god se njihovi udjeli obračunavali. Najintenzivniji zagađivači označeni su crvenim bojama, a najmanji zelenim.

kolektiv.me

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close