Sve moći zelenog čaja

Jedan od najpopularnijih toplih napitaka, zeleni čaj, svakim novim istraživanjem sve pozitivnije iznenađuje naučnike.

Istraživanja su potvrdila da zeleni čaj ima nevjerovatna ljekovita svojstva i da ga treba što češće piti. Odličan je saveznik u borbi protiv velikog broja bolesti, ima antikancerogene osobine, pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja i jača imunitet.

Ljekovita svojstva njegovog lista i cvijeta otkrili su Kinezi prije više od 5.000 godina. Prije nešto više od hiljadu godina tradicija ispijanja ovog napitka proširila se i na Evropu.

Borac protiv raznih oblika raka: Antioksidansi u zelenom čaju su dokazani borci protiv mnogih oblika raka: pluća, dojke, crijeva, kože, želuca, pankreasa, jetre, prostate… Potvrđeno je da ekstrakt zelenog čaja uzrokuje smrt ćelija tumora i izgladnjuje ih tako što zauzima krvne sudove koje ih hrane.

Podiže imunitet: Polifenoli i flavonoidi u zelenom čaju podižu imunitet i čine naše tijelo zdravijim i sposobnijim za borbu protiv raznih virusa koji vrebaju.

Smanjuje rizik od srčanog udara: Redovnim ispijanjem zelenog čaja činite krvne sudove zdravijim, odnosno obezbjeđujete zdrav i nesmetan protok krvi u tijelu, što znači i zdravo srce.

Pazi na nivo šećera u krvi: Zeleni čaj može učiniti čuda za osobe koje pate od dijabetesa. Dokazano je da ovaj napitak reguliše nivo glukoze i tako usporava rast šećera u krvi. Takođe, stimuliše proizvodnju inzulina i rad pankreasa. Ovdje do izražaja dolazi i sposobnost zelenog čaja da održava pravilan i zdrav protok krvi.

Dobar za mentalno zdravlje: Polifenoli u zelenom čaju mogu pomoći dijelovima mozga koji regulišu učenje i memoriju. Zato je ovaj napitak dobar i u prevenciji bolesti kao što su Parkinsonova ili Alchajmerova.

Borac protiv preranog starenja: Koliko su mlade i zdrave naše arterije, toliko smo mladi i zdravi mi. Zeleni čaj, tj. zdravi sastojci u njemu odlični su borci protiv taloga u krvnim sudovima, tvari koja povećava šanse za srčane bolesti i infarkt, koja nas čini starijima nego što jesmo i koja nam oduzima energiju.

Pomoći će vam da smršavite: Ako ste čvrsto odlučili riješiti se viška kilograma, zeleni čaj će vam biti odličan saveznik. Istraživanja su pokazala da ovaj čaj ubrzava sagorijevanje kalorija, ubrzava metabolizam, a smanjuje masnoću u krvi, loš holesterol, a uz to još i smanjuje želju za hranom. Dakle, želite li smršaviti zdravo – pijte zeleni čaj.

Čuva tijelo od dehidracije: Nasuprot standardnom mišljenju da zeleni čaj izaziva dodatnu potrebu za vodom, odnosno da dehidratizira, on zapravo daje tijelu koliko i voda. Ne samo da hidratizira tijelo, zeleni čaj tijelu osigurava i mnogo drugih zdravih sastojaka koji čuvaju tijelo od dehidratacije.

Štiti kožu od sunca: Ako trebate zaštitu od štetnih UV zračenja, tj. od sunca, pijte zeleni čaj. Istraživanje je pokazalo da antioksidansi u zelenom čaju služe kao odlična zaštita od sunca, odnosno od bolesti koje štetni UV zraci mogu izazvati.

Povećava izdržljivost tokom vježbanja: Dokazano je da antioksidansi u zelenom čaju povećavaju mogućnost tijela da sagorijeva masnoću kao gorivo, što znači više izdržljivosti mišića, odnosno više energije tokom vježbanja.

nezavisne.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close