Čobani u Hercegovini zarade koliko i prosvjetni radnici

Čobani koji na području općine Livno čuvaju stada ovaca i krava ovdašnjih stočara u sezoni ispaše zarađuju više od 1.000 KM mjesečno, što odgovara plati prosvjetnog radnika sa fakultetskom diplomom.

Milka Čavić (45) iz Travnika, koja čuva stado od 190 krava u livanjskom selu Komorani, kaže da od mještana koji su vlasnici krava mjesečno dobija 90 KM po grlu, što za sezonu ispaše koja traje osam mjeseci iznosi ukupno 17.100 KM, ili prosječno 1.425 KM mjesečno za godinu, piše Srna.

Čavićeva je za Radio Livno rekla da je više nego zadovoljna poslom kojim se bavi, jer osim novčane naknade ima smještaj i hranu koje ne plaća i sa mužem koji joj pomaže u čuvanju stoke dobro zarađuje u vrijeme ekonomske krize i besparice. Ona je naglasila da joj posao pastira nije težak zato što nije školovana, jer ima samo četiri razreda osnovne škole i nije stručno osposobljena za neki drugi posao, pa ovaj voli i radi sa zadovoljstvom, jer na taj način sebi i mužu osigurava egzistenciju.

Općina Livno nema domicilnih pastira, pa ovaj posao obavljaju uglavnom mladići i žene iz srednje Bosne. Slična situacija je i u općini Tomislavgrad, kao i u susjednoj Hrvatskoj, gdje čobani za čuvanje stoke u sezoni ispaše mjesečno zarađuju i više od 1.000 KM, ali ih nije lako naći jer ih nema u evidenciji nezaposlenih ni u jednoj općini u BiH.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close