Nikšić: Treći entitet je šansa za sigurno jačanje ljevice, onima koji to ne vide nije mjesto u SDP-u

NIKŠIĆ NAJAVIO PROMJENU KURSA: Treći entitet je šansa za sigurno jačanje ljevice, onima koji to ne vide nije mjesto u SDP-u

Nezavisne novine pišu kako su se rukovodstva SDP BIH i Demokratske fronte prošlog tjedna sastala i počela konkretne razgovore o zajedničkom sudjelovanju na Lokalnim izborima 2016.godine ukoliko isti ne budu prolongirani, piše novinska agencija Patria.

Delegaciju DF-a u kojoj su bili Sifet Podžić, Dubravko Barbarić i Samer Rešidat predvodio je predsjednik DFa Željko Komšić, a Nermin Nikšić i Saša Magazinović delegaciju SDP-a.

-Radi se o konkretizaciji davno započete priče o ujedinjenju ljevice. Sada se to nakon što su obje stranke riješile unutarstranačke izbore operacionalizira. Razgovaramo o tome da imamo zajedničke kandidate za načelnike, a svaka stranka za sebe liste za vijećnike. To je prva faza, a onda u drugoj fazi će se ići sa dogovorima oko imena kandidata za načelničke pozicije, kaže Podžić za Patriu.

Nermin Nikšić je dodao kako je problem  ujedinjenja sa DF-om konceptutalne i ideološke naravi. Pozicije DF-a su jednonacionalne, oni ne vide da je šansa za širenje socijaldemokracije upravo u tome da SDP prestane biti jednonacionalna stranka koja se sukobljava s dva nacionalizma u zemlji dok treći podržava. SDP mora izići iz bošnjačkog nacionalnog okvira i postati doista istinska socijaldemokratska stranka. U tom smislu Treći entitet, kao paradigma hrvatske ravnopravnosti u BIH, ako bi bio građanski i demokratski, i ako bi federlna BIH značila građansku logiku na najvišoj razini, u tome smislu takav Treći entitet bio bi prihvatljiv istinskim socijaldemokratima. Problem u DF-u je međutim, što oni svako rješavanje nacionalnog, kao preduvjet širenja i jačanja građanskog smatraju opasnošću. Stoga mislim da DF još nije sazrio kao lijeva stranka ali nam trebaju ako želimo graditi jaku BIH.

Nemamo pravo etničkim strankama prebacivati etničku logiku ako i sami ne mislimo izići iz nje, dodaje Nikšić, naglasivši kako najveće naconaliste danas vidi upravo u vrhu DF-a. S nekim od tih ljudi, SDP će teško surađivati. Nikšić nije kazao na koga konkretno misli no ne treba puno nagađati.

Bio je to povod da Nezavisne naprave interview s Nikšićem, budući da je ovo prvi političar iz Sarajeva, nakon Alije Izetbegovića, koji javno govori kako je vrijeme dogovora i federalizma u BIH konačno došlo.

 

G Nikšić, kakve su vaše procjene koliko ima danas glasača ljevice u BIH?

To je jako teško odrediti. Javnost često kaže, da je ljevica najbrojnija grupacija u zemlji. No ne zaboravimo da su za nas glasovali i desničari koji su u SDP-u ili Komšiću vidjeli ostvarenje nacionalne politike.

Kakvi desničari? 
Pa građani BIH koji kroz  unitarne ideje vide ostvarenje bošnjačkog nacionalnog interesa.

Hoćete reći da su i Komšića onda izabrali desničari?
Vrlo vjerojatno

Zašto to do sasa nikada niste htjeli priznati?
Okolnosti nam nisu dozvoljavale.

Dakle Komšić je po vama plod desne političke ideje?
Tačno. Ono si od čega si stvoren. Komšić kao političko biće satkan je od glasova centralizma jedne nacije ili dominantno satkan od glasova desne ideje.

Zašto onda želite ujedinjenje s njim?
Zato što mi vjerujemo da je Komšić postao pravi ljevičar a njegove umjerene izjave zadnjih mjeseci to potvđuju.

Kakve umjerene izjave, on je 8 godina radio na jačanju nacionalizama u FBIH i ponovno najvaljuje kandidaturu?
Komšić ima specifičan smisao za humor, razumijete ćete ga.

G Nikšić koliko broji po vama vaše glasačko tijelo?
Sve nas je manje , ljudi pomalo umiru, radi se u glavnom o  bivšim SUBNOROVCIMA, i ljudima u dubokoj starosti, procjena je da do idućeg izbornog ciklusa u BIH neće biti više od 70.000 nositelja partizanskih mirovina.

Je li to razlog zbog kojeg se okrećete i hrvatskim i srpskim glasačima?
Tako je. Politika je tržište. A tržište nameće pravila igre.

Ali takvi birači će vas kazniti, kako ćete dosadašnjim biračima pojasniti zaokret i potupni odmak od načela centralizma i majorizacije?
Na svakog takvog, dobit ćemo tri nova.

Zašto smatrate da je vrijeme da SDP podrži federalizaciju BIH?
Zato što smo shvatili da se nacionalne stranke boje federalne BIH, i samo je nominalno predlažu a sve čine da do tog nikada ne dođe.  Upravo SDP-u odgovara federalna BIH a ne nacionalnim strankama.

Možete li to dodatno pojasniti?
Gledajte, hajde zamislite da imate federalnu državu BIH, državu u kojoj su dominantne kolektivne etnije toliko zaštićene na srednjoj razini vlasti, tako da više nemaju argumenata da su ugroženi od ovih , u tako uređenoj državi logičan je rast ljevice, i to u svim krajevima BIH a ne samo u Sarajevskom kantonu.

Pa zašto do sada niste predlagali tako nešto?
Lagumdžija nije dao.

Šta želite reći, da je Lagumdžija na neki način ucjenjivao kompletnu lijevu misao u BIH?
Na neki način da. Kasno smo otkrili da on doista jest predsjednik Bošnjačkog instituta. U početku nismo vjerovali u to što pišu opskurni fašistički portali iz Hercegovine.

Dobro je li vi onda imate nekakvo novo rješenje za ustavno rješenje BIH?
Naravno, i to je rješenje koje će vjerojatno biti usvojeno. Ono je sublimacija građanskog i nacionalnog.

Možete li ga ukratko pojasniti?
Vrlo rado. Na čelu države je državna vlad. Jaka državna vlada koja se bira na principu jedan čovjek jedan glas. Vlada je programska ne tronacionalna. BIH ima jednog predsjednika a ne tri. Pored toga BIH ima tri regije, koje su građanske ali opet svaka od njih je nacionalno dominantna. Time se rješava problem konstitutivnosti. Svaka od te tri regije ima svoj parlament , vladu i predsjednika. Predsjednik pojedine regije je ujedno predsjednik BIH jednu trećinu mandata. Nema potrebe za domovina naroda ni nacionalnim vetima. Veto ulaže regionalna vlada na odluke državne vlade. Time se sve pojednostavljuje, imamo normalnu zemlju u kojoj savršeno funkcionira građansko sublimirano s nacionalnim.

Znači li to da bi Republika Srpska nestala?
Ne, ali bi se značajno promjenila njena unutarnja struktura vlasti.

Što je po vama najveća prednost ovakvog prijedloga?
Prednost je jačanje države, kroz osnaživanje državne vlade. Potom šansa za programske koalicije na vrhu zemlje. Jačanje povjerenja u zemlju. Neki će reći da bi sve vlade u budućoj BIH bile većinski bošnjačke, ali matematika pokazuje drugačije, čak je moguće da uopće ne budu dominantno bošnjačke.

Mislite li da bi zbog ovakvog prijedlog SDP mogao izgubiti većinu glasova u bošnjačkom izbornom tijelu?
Izgubit ćemo svakako značajan dio lažnih ljevičara, nama takvi i ne trebaju, ali ćemo pridobiti značajan dio hrvatskih i srpskih birača jer SDP takvim prijedlogom postaje istinska socijaldemokratska stranka koja preuzima odgovornost za cijelu BIH a ne samo za 4 većinska bošnjačka kantona.

Zašto mislite da će HDZ i SNSD biti protiv ovakvog rješenja i uspostave federalne BIH? 
Citirat ću uglednog bosanskog akademika hercegovačkih korijena prof.dr.sc. Slavu doktora Kukića, koji je jednom prilikom kazao kako Bakiru, Dodiku i Čoviću nije u interesu Treći entitet i federalna BIH jer bi oni time morali odgovoriti na ozbiljna pitanja poput onih , gdje su pare, što sa socijalom, što s porodiljnim naknadama itd.

Mislite na Slavu od Gibraltara?
Mi se u sudske procese ne želimo miješati.

G.Nikšić, vi ste prvi socijaldemokrat koji zvuči istinski dobronamjerno, što se s vama događa?
Ma ništa, Poskokovci mi fejkaju interview. Vi znate da sam ja prosti bošnjački nacionalist…

Dakle ovo gore je sve izmišljeno i vi i dalje planirate biti socijaldemokracija za raju s Ferhadije?
Da, zadnja dva odgovora možete smatrati jedino relevantnima.

Hvala na izdvojenom vremenu g. Nikšić, može još jedno pitanje, vi ste ovako u javnosti poznati kao nesklon korupciji i pošten političar. 

Da ja to jesam.

U kakvim ste odnosima s nekadašnjim ministrom i suradnikom Jerkom Lijanovićem Ivankovićem?
Oprostite , zvoni mi telefon…

Agencije

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close