Kluba vijećnika SDP OO Visoko: “Redizajnirana”, “karirana” ili “crno-bijela” SDA uvijek ostaje ista

Saopćenje za javnost
“Redizajnirana”, “karirana” ili “crno-bijela” SDA uvijek ostaje ista 

Dragi sugrađani, želimo Vas podsjetiti da je 13. novembra 2012. godine gospođi Amri Babić od strane CIK BIH i zvanično ovjeren mandat načelnice naše općine.  Dakle, prije više od 7 mjeseci dobili smo novu izvršnu vlast, koja do sada, uz dužno uvažavanje gospođe Babić,  nije učinila niti jedan značajan pomak sa mrtve tačke u kojoj tavori naša općina već devetu godinu za redom.

Problemi sa kojima se susreću naši građani dobili su nove konotacije dolaskom, samo “deklarativno nove i redizajnirane SDA”, s obzirom da su tradicionalne metode rada i djelovanja Stranke demokratske akcije ostale suštinski iste, ali su se, potpomognute novim rukovodstvom SDA, još više intenzivirale te mutirale u odraz monolitne partijske strukture koja želi političku privatizaciju svakog segmenta našeg civilnog društva.

Idalje, dakle, SDA, zajedno sa svojim političkim “lojalistima” iz SBIH, nastavlja tradiciju uhljebljavanja samo i isključivo svojih političkih kadrova te ide i korak dalje pokušavajući svaki segment civilnog društva potčiniti svojoj partijskoj volji. Svjesni ste, dragi sugrađani, da se kreira ambijent u kojem se i sport i kultura i nevladine organizacije gledaju isključivo kroz prizmu lojalnosti istih Stranci demokratske akcije. Svaki sportski kolektiv, svako kulturno ili nevladino udruženje koje se kosi sa ideološkim i programskim ciljevima SDA i njihovih lojalista iz SBIH osuđeno je na propast.

Dragi sugrađani, želimo se osvrnuti na par notornih činjenica koje su direktan produkt demonstriranja političke sile SDA i provođenja njihovih političkih “programa” , koji su nazvani ” programima” u našem saopćenju čisto iz najbazičnije političke kurtoazije i političke korektnosti, s obzirom da SDA nema programe već hirove :

a) Propast visočkog sporta i pokušaj privatizacije istog
SDA OO Visoko dužna je objasniti građanima zašto za vrijeme njihove “redizajnirane” vlasti sportski kolektivi koji posjeduju kultni status na području cijele BiH doživljavaju najteže trenutke u svojim historijama te su primorani na poniženje igranja u nižerangiranim takmičenjima. Navest ćemo primjere NK “Bosna” i RK “Bosna”, ali i uspješan projekat privatizacije ONL ( Općinske nogometne lige ) od strane SDA. Treba dodati da je većina sportskih terena zapuštena, obrasla rastinjem te potpuno zaboravljena od strane lokalne vlasti.

b) Degradacija institucija visočke lokalne samouprave
SDA OO Visoko dužna je objasniti građanima zašto se konstantno krši poslovnik OV Visoko, pod patronatom frontmena i izvršne i zakonodavne vlasti iz reda SDA. Zatim, što je najbitnije, zašto je SDA uvela praksu skrvnjavljenja demokratije kroz kupovanje i prodaju vijećničkih mandata.

c) Profesionalizacija traženja “sadake”
SDA OO Visoko dužna je objasniti građanima zašto je instituciju načelnika Općine Visoko na polju međunarodnih odnosa svela na prosca sadake. Kontradiktornost takve jedne prakse nalazi se u tome što ni takav jedan podanički odnos prema vladi Turske nije donio niti jedno jedino radno mjesto u našu općinu.

d) Nerad prikriven fotogeničnošću
SDA OO Visoko svakako zaslužuje nagradu za fotogeničnost s obzirom da su zasigurno oborili i Ginisov (Guinness) rekord za najviše fotografija za 7 mjeseci vlasti. No, fotogeničnost nije refleksija rada već pokušaj skrivanja nerada. Na terenu, unutar sfere svakodnevnog života, naši građani nisu osjetili nikakvo poboljšanje standarda života.

e) Kupovina medijske pristrasnosti
Visočki mediji koji sadašnju vlast pokušavaju predstaviti kao revolucionarnu,a njeno instaliranje epohalnim događajem u historiji naše općine, nemaju za to niti jedan jedini argument. Medijska pristrasnost, očigledno lošoj vlasti SDA za ovih 7 mjeseci, je produkt ambicije SDA da sve medije stavi pod svoju partijsku kontrolu te ih koristi kao oruđe manipulacije narodom kojem će poraze i promašaje predstavljati kao podvige i trijumfe. Klub vijećnika odbacuje vjerodostojnost medija koji javnosti ne prezentiraju izvještaje već isključivo subjektivne autorske tekstove te ne smatra referntnim novinare čiji se politički stav može kupiti za dvocifrenu sumu konvertibilnih maraka.

f) SDA hirovi umjesto političkih programa
Najeklantantniji primjer hirova SDA rukovodioca je “reforma Javnog sektora”, koja pod oznakom hitnosti, sklepana za 3,4 dana od strane anonimnih autora, nije imala niti najbazičnije pravne okvire, ali je ipak uz glasove SDA i SBIH usvojena kao Nacrt na sjednici vijeća. Hitnost i epohalnost, koje su fabricirana magla oko procesa reformi, pale su vodu već na posljednjoj sjednici vijeća kada je SDA odlučila da će vijeće o reformi raspravljati tek krajem jula. Dakle, reforma više nije niti hitna, niti je politički bitna, a SDA je rok za njenu realizaciju odjednom pomjerila do 31.12.2013. godine. Takva metodologija rada je odraz političkog hira koji je bio oruđe SDA u obračunu sa svim neistomišljenicima u javnim preduzećima i javnim ustanovama, a ne odraz ozbiljnog političkog programa jedne ozbiljne političke stranke.

g) Lišenost konkretnih poteza
SDA OO Visoko za 7 mjeseci apsolutne (zakonodavne i izvršne) vlasti nije učinia ništa konkretno, osim ako smo kao društvo spali na to da asfaltiranje par uličica slavimo kao trijmuf. Studenti, učenici i socijalni slučajevi bili su prve kategorije koje su na vlastitoj koži iskusile “kvalitet” nove/stare lokalne vlasti. Podsjetit ćemo vas na čak dvije peticije koje je za 7 mjeseci uspjela isprovocirati lokalna vlast. Dakle, na terenu obični građanin Visokog nije osjetio nikakav pomak, osim ako je isti student/učenik ili socijalni slučaj jer bi tada osjetio dodatni udarac na svoju egzistenciju. Sa političke strane, naravno SDA radi sjajan posao uhljebljavanja svojih kadrova te bez ikakvog stida u općinske komisije predlaže čak i ljude koji su bili na njihovoj listi za Lokalne izbore 2012. godine.

h) “Eksperti” za ekonomiju i transparentnost
Zanimljivo je da SDA OO Visoko, koja se u predizbornoj kampanji nimalo skromno hvalila svojom ekspertizom za ekonomska kretanja te najavljivala revoluciju transparentnosti u javnoj upravi, nikada nije građanima ponudila najbazičnije informacije o dugu naše općine te o punjenju ovogodišnjeg budžeta, premda su naši vijećnici insistirali na tim pitanjima. Jasno je da će SDA sasvim nonšalantno prekršiti zakonski rok od 15 dana za odgovaranje na vijećnička pitanja Muhameda Husića o punjenju budžeta i dugu općine, kako bi sakrila činjenicu da općina nikada nije bila u lošijoj finansijskoj situaciji. Izgovor da smo dugove nasljedili od mandata gospodina Muniba Alibegovića koji “nije” bio načelnik iz SDA je samo plašt iza koje vlast od građana krije prave informacije.

Dragi sugrađani, notorne činjenice koje smo vam prezenitrali samo su one najeklatantnije te bi cjelokupni spisak promašaja općinske vlasti zahtjevao saopćenje od 10-ak strana. Naša obaveza i dužnost jeste da Vas pokušamo informirati o istinskom činjeničnom stanju kada većina lokalnih medija to ne želi.

Naravno, SDA će i dalje tvrditi da su za sve njihove promašaje, sve loše poteze i sve kardinalne greške krivi, bivši načelnik Alibegović (SDA), “neposlušni” državni službenici u općini i 9 opozicionara koji sjede u općinskom vijeću dok oni vješto glume neshvaćene vizionare.
Poenta je, dragi sugrađani, da “redizajnirana”, “karirana”, “crno-bijela” SDA ili bilo koji drugi naziv koji za sebe izmisle, uvijek ostaje ista ona SDA koja nas je zadnjih 9 godina gurala u propast.

KLUB VIJEĆNIKA SDP OO VISOKO

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close