Kiša prijeti da dokusuri pšenicu

Površine pod pšenicom koje nisu opustošile poplave, a zatim i grad, vrlo lako bi mogla uništiti vlaga, budući da kiša gotovo neprestano pada, zbog čega se može očekivati klijanje zrna.

(Nezavisne novine)

Ove obeshrabrujuće slutnje iznose bh. poljoprivrednici, koji podsjećaju da ih posljednjih godina nijedna prirodna nepogoda nije zaobišla, te ističu da već danima gledaju u nebo i nadaju se stabilizaciji vremena kako bi mogli završiti žetvu.

Srećom, u najvećoj žitnici, Semberiji, većina pšenice već je požnjevena, ali je u višim krajevima među zemljoradnicima panika i te kako zavladala.

“U svakom slučaju, može doći i do pojave klijanja na klasu. Puno usjeva je poleglo, a pritom ovi vremenski uslovi ne dozvoljavaju žetvu. Na parcelama gdje je usjev polegao treba nekoliko sunčanih dana, intenzivno toplih, kako bi žetva mogla da se obavi i da se spase ono što se spasti može”, naglašava Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

On dodaje da im ovakvo vrijeme nikako ne ide na ruku i da će teško uspjeti da iskoriste i ono što je ostalo od pšenice.

“Ako proklija, pretpostavljam da nijedan kombajnista neće ući u parcelu”, upozorava Marinković.

Poput njega, i Ljubo Maletić, lider bijeljinskih poljoprivrednika, ističe da su vremenski uslovi jako pesimistični.

“Što se pšenice tiče, ako ovakvo vrijeme ostane, pšenica će proklijati i biće neupotrebljiva. Kod nas u Semberiji je žetva završena na većini parcela, ali se to ne odnosi i na više predjele”, naglašava Maletić.

Požalio nam se i Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, sektor Tuzlanskog kantona, jer kaže da je bio spreman da požanje pšenicu, ali je kiša njegove planove upropastila.

“To jutro kada sam htio da žanjem, počela je kiša. Kod nas niko nije požeo, možda jeste tek nekoliko ljudi. Iako nije bilo jake zime, kasnila je u zrenju i nismo stigli da je požanjemo. Ako ovako nastavi kišni period, nijedan mlinar neće primiti pšenicu, moći ćemo da je koristimo samo za stočnu hranu. Bude li ovako do ponedjeljka, ovu godinu smo izgubili”, istakao je Hasanović.

Prognoze meteorologa za naredne dane nikako neće ohrabriti ratare, jer će, po svemu sudeći, kiša nastaviti neumoljivo da pada. Padaće tokom ovog vikenda, ali i početkom iduće sedmice.

“U ponedjeljak prije podne očekuje se sunčano uz umjerenu oblačnost. Poslije podne dolazi postepeno naoblačenje praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom. U utorak će biti umjereno do preteženo oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom, uglavnom u istočnim, sjeveroistočnim i sjevernim područjima”, kazali su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Tek od srijede, kako najavljuju, očekuje se pretežno sunčano i vruće, ali je kiša čak i tada moguća.

“Naime, u Bosni su povremeno mogući lokalni pljuskovi ponegdje praćeni grmljavinom, uglavnom u istočnim i jugozapadnim područjima”, pojasnili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

HRONOLOGIJA

– Oktobar 2013 – Počela jesenja sjetva krmnog bilja i ozimih žita.

– Mart 2014 – U punom jeku proljećna sjetva, brazde kraće zbog krize.

– Maj 2014 – Katastrofalne poplave uništile oranice, šteta ogromna.

– Jun 2014. – Počelo presijavanje zemljišta opustošenog poplavama.

– Jun 2014. – Grad dokrajčio usjeve i voće, poljoprivrednici u očaju.

– Jul 2014. – Žetva pšenice počela, pa je zaustavila kiša. Kvalitet loš.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close