Kavazović: Obnova Aladža džamije duhovna inicijacija izazovna i za hrišćane i za muslimane

Danas je prije postavljanja temeljca za ponovnu izgradnju Aladža džamije u Foči klanjana džuma-namaz koju je imamio i hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović naglasivši na početku da je za Foču i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu ovo poseban mubarek dan u kojem svjedočimo dvjema krajnostima ljudskog duha: mržnji, toj razarajućoj sili koja uništava i ponižava ljudsko dostojanstvo i neizbrisivoj trajnosti duha dobrote, ponikloj na temelju vjere i ljubavi uime Boga, javila je Fena.

– Prije više od dvadeset godina na ovom mjestu, na kojem danas klanjamo džumu-namaz, stajala je Šarena (Aladža) džamija. Ta veličanstvena Božija kuća, sagrađena je rukom i umijećem Hasana Nazira, da bude dom pobožnih ljudi, koji se u dovi predaju Stvoritelju. Danas, braćo i sestre, iznova počinjemo kazivanje o njoj, ugrađujemo prve cigle za ponovno rađanje doma pobožnjaka. U ovome trenutku raduju se svi dobri ljudi u našoj zemlji, naročito njeni Fočaci, muškarci i žene, koji znaju i razumiju značenje i simboliku koju u ovom prelijepom krajoliku naše domovine ima Aladža- rekao je reis u današnjoj hutbi.

U nastavku hutbe reis je rekao da je današnji događaj u Foči prilika da se podsjetimo da Aladža, baš na ovome mjestu na kojem ju je neimar podigao, nikada nije bila samo građevina, skup kamena, metala i maltera.

– To je bila samo njena vidljiva spoljašnost, koju su barbari mogli svojim prljavim rukama i još prljavijim namjerama dotaknuti i razrušiti. Aladža je uvijek bila duh ovoga lijepog grada, ljepota koja se zamišlja, koja se nosi kao uspomena i koja se uvijek iznova obnavlja. I njen neimar, kao i mi danas, dok postavljamo kamen obnove njenih temelja, razmišljamo o važnijem temelju na kojem počiva sudbina našega svijeta. Taj naš svijet, u primjeru Aladže se to najbolje oslikava, ne može biti mjesto dobroga življenja ako nije utemeljeno na duhovnosti i nepatvorenoj vjeri. Svete knjige nas podučavaju da je čovjek biće tijela i duše, biće koje ima dva staništa (materijalno i duhovno), iz kojih crpi snagu za svoj kratki život. Uništiti ih znači počiniti grijeh i veliko zlo – rekao je reis.

Podsjetio je kako Kur'an opominje: Ko je veći silnik od onoga koji zabranjuje da se u Božijim hramovima spominje Njegovo ime, i koji se trudi da se oni poruše? Takvi trebaju u njih ulaziti samo sa strahom. Oni će na ovom svijetu doživjeti sramotu, a na onom svijetu očekuje ih velika kazna. (al-Baqara, 114).

–  Zlo i grijeh nikada se ničim nisu mogli opravdati. Pozivati na mržnju i osvetu uime vjere oduvijek je značilo činiti zlo uime nje, odmetništvo od Božije Riječi i služenje đavolu. U ovom gradu treba da se obnovi duh pobožnosti kod ljudi, i kod muslimana i kod hrišćana, duh koji nikada više neće dozvoliti divljanje najmračnijih sila ovoga svijeta: mržnje i pohlepe. Od toga će zavisiti sudbina grada i njegovih ljudi. Da bi se to moglo dogoditi, potrebno je obnoviti temelj vjere, a to su kajanje i praštanje. Božije svjetlo se mora uzdići, duša se mora preobratiti, a duh vjere pokoriti zlo. Ljudsko uzdignuće nakon moralnog pada moguće je samo kajanjem. Drugog puta nema, kao što nema ni lijeka za duševnu bol, osim praštanja – rekao je reis.

Naglasio je da obnova Aladže može biti duhovna inicijacija, podjednako izazovna i za hrišćane i za muslimane;  temeljac za obnovu vjere i duhovnog preporoda ili crvena krpa za nevjernike, bezumnike i bijednike.

– Želimo vjerovati da će ljudsko dobro nadvladati zlo, da će ljubav pobijediti mržnju, da će Aladža ujediniti ljude koji će u njenom stradanju prepoznati vlastite stranputice i posrnuća. Danas su s nama naša braća i prijatelji, koji će nam pomoći da zajedno obnovimo ovu džamiju. Bez sumnje, njihova materijalna pomoć je velika i zahvalni smo im na njoj. Naša vjera i duhovna snaga i njihove prijateljske namjere i djela treba da budu temelj na kome će počivati Aladža džamija – rekao je reis u današnjoj hutbi.

Obraćanje je završio riječima da sve u našem životu ima dublje značenje nego što smo mi u stanju da to u prvi mah pojmimo.

– Tako i rušenje i obnova Aladže u sebi nose novi početak i poruku, i za graditelje i za rušitelje. Aladža je naš ispit, iskušenje kojem smo, kao mu'mini, izloženi. Allah je obećao da će Svoju zemlju nastaniti dobrim robovima. Ako naš iman bude čvrst, a šerijat okvir za naše postupke, bit ćemo dostojni da izgradimo Aladžu, da je održavamo i da nastanjujemo ovo predivno parče zemlje. Ako naš iman bude slab, a naši hirovi mjerilo naših postupaka, nećemo biti dostojni njenog hizmeta. Naša je obaveza pomoći ljudima ovoga kraja da povrate smisao zajedničkog života. Muslimani i pravoslavci mogu živjeti zajedno, jer su tako živjeli stoljećima. Upućeni smo jedni na druge, kako u svakodnevnim malim poslovima, tako u teškim životnim prilikama, kakve su poplave, kojima smo zahvaćeni. Neka se ovoga dana i s ovoga mjesta čuje naša poruka: povratimo ljudsko dostojanstvo i ljudsku dobrotu. Neka Aladža bude povod i prilika za to. Sjetimo se da su se onda kada smo dozvolili da zločinci upravljaju našim životima dogodili zločini, rušenja i genocid. Uzvišeni Allahu. Daruj nam snagu da ustrajemo u ovome našem naumu – rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović danas u Foči na hutbi uoči postavljanja  temeljca za  obnovu Aladže džamije.

Među brojnim prisutnim u Foči bio je i generalni direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem. Direkcija vakufa Republike Turske je i investitor projekta. Izvođač radova bit će renomirana firma „Sama Inşaat” iz Burse.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close