Sjedeći kopate sebi grob

Prije tri vijeka Tomas Džeferson, jedan od osnivača Sjedinjenih Država, radio je stojeći za svojim pisaćem stolom, a njegova navika je sve popularnija jer sjedenje ozbiljno škodi zdravlju, upozoravaju stručnjaci.“Ukoliko ostajete da sjedite, kopate sebi grob”, tvrdi Rob Danof, ljekar i član Američkog udruženja osteopata (AOA).

Bolovi u leđima, propadanje mišića, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak debelog crijeva i prerana smrt neki su od rizika kojima se izlaže radnik koji sjedi, pokazalo je niz novijih studija.

“Mi smo društvo bez energije, većinu vremena u kancelariji sjedimo, a kad dođemo kući izvalimo se na kauč pred televizorom. Ta kombinacija može biti smrtonosna”, tvrdi Danof.

Prema američkom Institutu zdravlja, prosječni odrastao Amerikanac odsjedi 7,7 sati na dan, a 70 posto zaposlenika u kancelariji provede više od pet sati dnevno sjedeći za pisaćim stolom. Što je više sjedenja to je cirkulacija krvi lošija i donosi niz opasnosti za ljudsko zdravlje. Odlazak na trening u klub poslije posla nije dovoljan, ističu stručnjaci.

Međutim, Danof upozorava da ne treba ići iz jedne krajnosti u drugu. Ustanite svakih pola sata, hodajte hodnikom, koristite stepenice umjesto lifta, pođite do kolege i lično mu prenesite poruku umjesto da komunicirate mejlom… Sva ta rješenja su dobra i ne zahtijevaju kupovinu sofisticirane opreme.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close