Katolici obilježavaju osmu godišnjicu smrti pape Ivana Pavla II

Katolici diljem svijeta obilježavaju osmu godišnjicu smrti jednog od najomiljenijih Papa novijeg doba – Ivana Pavla II, koji je 2011. godine proglašen Blaženim.

Blaženi Ivan Pavao II, umro je u Vatikanu 2. aprila 2005. godine. Jedan je od velikih državnika 20. stoljeća i duhovni aktivist planetarnoga utjecaja.

Već na njegovom posljednjem ispraćaju vjernici su izvikivali “Santo subito!” – “Odmah svetac!”. Postupak je krenuo u izuzetno kratkom roku, dva mjeseca poslije smrti poljskog pape, zahvaljujući tome što je njegov nasljednik Benedikt XVI ukinuo odredbu koja je dopuštala pokretanje postupka tek pet godina nakon smrti.

Papa Benedikt XVI proglasio je 1. maja 2011. godine Ivana Pavla II blaženim, te proglasio njegovim blagdanom datum kada je Ivan Pavao II održao prvu sv. misu kao papa, 22. oktobra.

Agoniju Ivana Pavla II, čiji je pontifikat od 26,5 godina među najduljima u historiji, mediji su pažljivo pratili, a više od milion ljudi danima je dolazilo pokloniti se pred posmrtnim ostacima voljenoga Pape.

U 26 godina njegova pontifikata, posjetio je 130 država, proputovao 1,2 miliona kilometara, pa se računa kako je tokom putovanja obišao zemaljsku kuglu gotovo 30 puta.prvi je papa koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike, navodi u utorak portla Dnevnik.hr.

Papa je zagovarao pravo svakog naroda, na svoju državu, samostalnost i suverenost. Osmislio je sintagmu “kultura života”, promicao je međureligijski dijalog i mir i zalagao se za jedinstvo kršćana. Pokazao je otvorenost prema drugim vjerskim zajednicima i prvi je papa, koji je ušao u džamiju i sinagogu.

Hrvatsku je posjetio u tri navrata – 1994. godine kada je došao kao hodočasnik pomirenja, 1998.godine i  2003.godine, što je ujedno bilo i njegovo jubilarno 100. apostolsko putovanje.

Papa Ivan Pavle II posjetio je BiH, Sarajevo, 1997. godine.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close