Desetine miliona KM nestale kroz firme „Šeh-in“?

Izet Ganić, predsjednik Organizacije šehida i poginulih boraca BiH, potvrdio je jučer za “Dnevni avaz” da zahtijeva preispitivanje i provjeru multimilionskog projekta u okviru kojeg su poslovale propale firme „Šeh-in petrol“ i „Šeh-in banka“, namijenjenog za zbrinjavanje i zapošljavanje članova ove populacije. Ganić tvrdi da je cijeli projekt vođen loše te da ova organizacija nema nikakve dokumentacije!

Veliki projekt

Podsjećamo, još u februaru 1998. godine, pod dirigentskom palicom SDA, najavljena je izgradnja čak 39 benzinskih pumpi s pratećim objektima čija bi potpuna realizacija osigurala oko 1.200 radnih mjesta namijenjenih prvenstveno članovima ove organizacije. Najavljeni projekt prve faze izgradnje pumpi vrijedio je 40 miliona njemačkih maraka, a sredstva za izgradnju prvih šest pumpi bila su osigurana zahvaljujući vladi Republike Turske.

Prema nezvaničnim informacijama, osim novca iz Turske, nema traga ni parama koje su kao donacija iz arapskih zemalja poslane šehidskim porodicama, a koje su, prema svemu sudeći, samo „oprane“ kroz nekoliko osnovanih, a kasnije ugašenih šehidskih firmi.

Većina firmi je nakon nekoliko godina lošeg poslovanja u potpunosti propala, a firma “Šeh-in petrol” ubrzo je završila u stečaju. Ganić pojašnjava da je od predviđenih 39 izgrađena samo jedna benzinska pumpa, i to u Goraždu.

– To je rađeno kako je rađeno. Ja sam kasnije došao na čelo Organizacije šehida i poginulih boraca. Mislim da tadašnja garnitura ljudi nije radila kako je trebala. Imali su dobre namjere, počeli su projekt s izgradnjom pumpe u Goraždu, ali je nakon toga sve palo u vodu i ugasilo se preko noći – kaže Ganić.

On tvrdi je nesporna činjenica da od milionskog projekta, koji je trebao biti spas za šehidske porodice, više nije ostalo ama baš ništa.

– Tražio sam da se sve ovo ispita. Projekt je prvobitno išao preko Fonda šehidi i invalidi Bosne. Tada je kupljen i određeni broj kioska koji je bio podijeljen članstvu. No, i to je propalo. Nema više ni kioska, ni pumpi, ni Fonda. Što je najgore, nema nikakvog papira, dokumentacije. I “Šeh-in banka” bila je naša. No, nismo imali para za dokapitalizaciju, pa smo ostali i bez banke. Prvo ju je preuzela ABS, a kasnije “Sparkasse banka” – rekao je Ganić.

On je ocijenio da su od ovog projekta najmanje koristi imali njeni članovi, koji su, kako stvari stoje, prevareni.

– Apsolutno je tako. To su bila sredstva namijenjena šehidskih porodicama. Prvo, ko je namjeravao uložiti te pare, trebao ih je dati ljudima od struke. Trebalo je oformiti tim eksperata i ekonomista koji znaju kako se vodi biznis. Međutim, neko je dobro iskoristio ovu situaciju. Da je imao pravu namjeru, doveo bi ljude koji znaju kako se radi. Ovako je sve propalo. I ovo je priča koja se treba ispitati do samog kraja – poručio je Ganić.

Istražni organi

Federalni ministar za pitanja boraca Zukan Helez rekao je za “Dnevni avaz” da mu nije poznato šta se krilo iza ovog projekta, ali je naveo da će zatražiti od nadležnih institucija da se ispita kod koga su ta sredstva završila.

– To je ono što za sada mogu uraditi. Razgovarat ću i s predstavnicima šehidskih organizacija da vidim šta oni znaju o tome. Ovo se sve mora razjasniti, a to je posao za istražne organe – rekao je Helez.

Na spisku poreznih dužnika

Kompanija “Šeh-in petrol” nalazi se i na spisku dužnika prema Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za period od 2003. do 31. decembra 2007. godine. Za uplatu zdravstvenog osiguranja prema radnicima ostali su dužni više od 14.000 KM.

Također, u istoj grupaciji kompanija koje su oformljene novcem za šehidske porodice spominje se i firma „Šeh-in Brunei“, koja se nalazi na spisku poreznih dužnika u FBiH s dugom od 66.689 KM na osnovu glavnice te prispjelih kamata od 27.605 KM.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close