Katastrofa u Iranu – zemljotres 7,8 stepeni Rihtera!

Snažan potres magnitude 7, 8 Richtera pogodio je Iran blizu granice s Pakistanom u utorak nešto prije podneva, a osjetio se širom Perzijskog zaljeva i Bliskog istoka te u New Delhiju, javljaju Reuters i BBC.

Američki seizmološki institut objavio je da se potres dogodio u 12:44 po srednjoevropskom vremenu, na dubini od 15,2 km, a epicentar je bio u gorskom i pustinjskom dijelu jugoistočnog Irana, 201 km jugoistočno od grada Zahedan, a 250 km sjeverozapadno od pakistanskog grada Turbata, javio je Rojters.

 

Podrhtavanje tla se osjetilo širom Bliskog Istoka, do Nju Delhija, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Omana.

Državna iranska televizija izvjestila da je za sada stradalo 40 ljudi, dok Rojters prenosi izjave iranskih zvaničnika koji su rekli da očekuje više stotina žrtava. I preko društvene mreže Tviter prenose se nformacije da ima više desetina žrtava.

Raša Tudej navodi i da je grad Khaš gusto naseljen i da u njemu živi preko 56.000 stanovnika. Takođe, navodi se i da nuklearno postrojenje u gradu Bušehr nije oštećeno.

Lokalni mediji javljaju da je u Pakistanu, u gradu Muškil blizu granice sa Iranom srušeno je oko 1000 objekata. U Karačiju je u toku je evakuacija zgrada, veliki broj stanovnika ovog višemilionskog i najvećeg pakistanskog grada je izašao na ulice.

 

“Radi se o najjačem potresu u Iranu u posljednjih 35 godina. Biće stotine i stotine mrtvih”, kazao je za Rojters jedan iranski dužnosnik koji je želio ostati anoniman. U potresu koji je 1978. godine pogodio Iran i bio jačine kao ovaj današnji poginulo je 15 hiljada ljudi

 

Iran se inače nalazi na veoma trusnom tlu. Tu zemlju je u decembru 2003. pogodio snažan zemljotres jačine 6,6 stepeni po Rihteru koji je praktično sravnio grad Bam sa zemljom, ostavivši iza sebe 40.000 stradalih ljudi. I prošle nedjelje Iran je pogodio snažan zemljotres u blizini grada Bušehr, kada je poginulo skoro 40 ljudi, dok je više stotina povrijeđeno.

Današnji zemljotres, od 7,8 stepeni, pogotovo na maloj dubini, kao što je ovdej slučaj, smatra se veoma razornim.

Buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close