Kasparov: Bosanci izdali ste me! Koliko su vam platili Rusi?

Ruski šahovski velemajstor Gari Kasparov, putem “Dnevnog avaza”, poslao je otvoreno pismo Šahovskom savezu Bosne i Hercegovine nakon što su odlučili podržati kandidaturu Kiršana Iljumžinova za predsjednika FIDA-e uoči kongresa u norveškom Tromsu.

– Prije 20 godina, u julu 1994., igrao sam simultanku u Sarajevu pod opsadom, kao dio humanitarne posjete. Bio je to izuzetan poduhvat, ali vjerovao sam da sam ispravno postupio podržavajući one koji užasno pate u tom strašnom ratu – navodi se u pismu Kasparova.

On tvrdi da je to bio humani doprinos za koji nije ništa tražio, niti nešto dobio. Također, dobrovoljno je te godine solidarno igrao kao član sarajevske “Bosne”, kada su bili pobjednici Evropskog kupa.

– Prije četiri godine radio sam u kampanji Anatolija Karpova, tadašnjeg kandidata za izbor predsjednika FIDA-e. Pretpostavio sam da me, ako ih zamolim, moji prijatelji iz Sarajeva nikada neće odbiti. Ali, bilo je jasno da su oni prodali svoj glas Iljumžinovu i, unatoč mojim molbama tokom posjete, Šahovski savez BiH čvrsto je ostao pri svojoj odluci – piše Kasparov.

Na sastanku u premijerovom uredu predsjednik Šahovskog saveza BiH Sead Demirović obrazložio je njihovu poziciju rekavši da je „Karpov podržavao Srbiju te čak posjetio okupirani Vukovar i stoga im ta njegova pozicija za vrijeme rata onemogućava da ga oni, unatoč mojoj molbi, podrže”.

– “Naravno, Gari”, rekao je tada Demirović, “ako ti budeš kandidat, podržat ćemo te svim srcem”. Ne događa se često da takva retorička tvrdnja dođe na kušnju tako izravno. Sada sam ja kandidat i nikako nisam mogao ni zamisliti da bi glas iz BiH mogao otići drugoj strani. Ponovo sam pogriješio. Šahovski savez BiH opet je svoj glas prodao Iljumžinovu – piše Kasparov.

On, između ostalog, još kaže da bi, možda, trebao biti ponosan što je u politički podijeljenoj BiH postigao da tri strane budu jednoglasne protiv njega.

– Svi znamo da je BiH država u kojoj žive tri naroda koji bi u teoriji trebali raditi saglasno – iako to u praksi nikako nije slučaj – i stoga razumijem da predstavnici srpske strane nisu voljni podržati mene, čemu teško mogu prigovoriti, ali gospoda Sead Demirović, Nusret Čaušević i Kemal Osmanović, tri najuglednija člana muslimanske šahovske zajednice, koji su, uz to, bili i organizatori moje simultanke iz 1994. godine, u potpunosti su odgovorni za taj nemoralni čin – piše Kasparov.

Također, ruski velemajstor smatra da je i Željko Bogut, hrvatski predstavnik iz Hercegovine, koji je trenutno delegat BiH u FIDI, odgovoran za nepotrebno i preuranjeno davanje glasa BiH putem punomoći Iljumžinovu.

– Postoji li još nešto što bi ih moglo tako čvrsto ujediniti? Jedino preostalo pitanje zanimljivo javnosti jeste koliko je Ruska ambasada platila da bi postigli ovako rijetku demonstraciju zajedništva – pita se Kasparov.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close