Kako su Putin i Asad preveslali Zapad?!

Iako su skoro svi mediji na strani onih koji žele da svrgnu predsednika Bašara al Asada, ima i onih koji su još pre rata objasnili zašto bi takva kratkoročna strategija imala užasne dugoročne posledice.

Takvi su još pre rata rekli da je činjenica da Asad neće pasti jer se narod Damaska nije pobunio protiv njega. Takozvani sekularni pobunjenici su samo prerušeni zločinački islamisti. Zapadni interesi u regionu će biti dramatično podriveni delovanjem boraca Saudijske Arabije i Irana, koji će vojevati užasavajuć zastupnički rat. Kao rezultat svega toga, doći će do potpunog uništenja raznolikog sirijskog stanovništva, a Zapad će zaratiti sa Rusijom.

Niko nije obraćao pažnju na ove argumente. Sada, četiri godine kasnije, stradalo je oko 250.000 Sirijaca, dok je polovina stanovništva raštrkana širom države i po Evropi, zbog čega je nastala najveća izbeglička kriza koja je gora i od one za vreme Drugog svetskog rata. Posledice pogrešnog geopolitičkog proračuna Zapada se mogu i te kako videti.

Džihadisti raznih pripadnosti, koji nedvosmisleno predstavljaju jedinu opoziciju, približavaju se obalnoj domovini sirijskih Alavita i sve više prilaze Damasku. Stoga je dugogodišnji saveznik Sirije, Rusija, uspostavila vojne baze u utvrđenju Asadovog režima u Latakiji.

Začas su se tamo stvorili tenkovi, borbeni avioni, vojni savetnici, ratni brodovi, pa čak i moderni PVO sistemi. Ruski inženjeri su obnovili pistu aerodroma gotovo preko noći, a ruska mornarica sprovodi zastrašujuće vojne vežbe nedaleko od sirijske luke Tartus.

Ovo je najveće premeštanje vojske Rusije još od pada Sovjetskog saveza i u potpunosti je iznenadilo NATO. Nameće se pitanje zašto Rusi žele da spasu Asada? Ukratko, Rusija je morala da se umeša pošto je strategija Zapada postala čista propast.

Umesto da se suoči sa snagama Islamske države, Pentagon se fokusirao na lažiranje informacija kako bi ograničio njihovu uspešnost. U međuvremenu, ideja da se obuči nova pobunjenička vojska za svrgavanje Asadovog režima i suočavanje sa Islamskom državom, koštala je više od 40 miliona dolara, a većina tih vojnika je na kraju prešla u Al Kaidu.

Vladimir Putin je sada na mestu spasitelja Evrope od migrantske krize. On je rekao da samo spašavanjem Asada može da se reši problem iz korena. To ima smisla mnogo više nego ono što drugi govore, zar ne?

Asadove snage, koje su doskoro bile na ivici propasti, proslavile su jačanje vojnog arsenala i bombardovale mete Islamske države na severu. Vazdušni napadi su počeli da pogađaju mete sa neverovatnom preciznošću.

Ko može da kaže nešto protiv toga? Političari iz Vašingtona i Londona su konačno, posle dugogodišnjeg ocrnjivanja Asada, nevoljno su priznali da Asad ne mora još da napusti vlast. Zapravo, oni sad kažu kako bi NATO trebalo da sarađuje sa Rusijom kako bi se uništila Islamska država i smanjio protok izbeglica.

Asad je sada popularniji više nego ikada u delu Sirije koji on kontroliše. S druge strane, Zapad je omraženiji više nego ikad pre. Nedavna anketa je otkrila da 80% Sirijaca veruje da je Zapad stvorio Islamsku državu.

Nakon četiri godine i potrošenih brojnih milijardi dolara, Vašington i zalivske zemlje će morati da priznaju da je Moskva sve vreme bila u pravu po pitanju Sirije. Istovremeno, umanjen je svaki kredibilitet vojnih akcija Zapada koje su počele sa ratom u Iraku.

Rusija je dovela svoje pomorske i protivvazdušne snage na ivicu Evrope. Pošto Islamska država nema ni mornaricu ni vazdušne snage, to je očigledno poruka upozorenja Zapadu.

Svaki pokušaj zbacivanja Asada u bliskoj budućnosti bi mogao da dovede do rata protiv Rusije. Štaviše, SAD su izgubile svog najvrednijeg saveznika u regionu – Izrael, pošto se Iran, koji je povezan sa Hezbolahom, takođe pridružio ruskim snagama u borbi za Siriju.

Vašington sada ne može da kritikuje Iran zbog mešanja u Siriji jer to ide na ruku onima koji se protive nuklearnom sporazumu, koji je ionako na staklenim nogama.

Činjenica je da će, čak i ako dođe do smene Asadove vlade, biti uspostavljena proruska vlada, a ne proamerička ili prosaudijska vlada, tako da su Asad i Putin uspešno osujetili planove Zapada.

 
John R. Bradley  (The Spectator)

Webtribune.rs

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close