Kultura življenjaLifestyleTehnologija

Kako pravilno da održavate kućne aparate: savjeti i trikovi

Kako pravilno da održavate kućne aparate: savjeti i trikovi

Kada su u pitanju kućni aparati, pravilno održavanje je ključno da bi se obezbijedilo da traju što je duže moguće. Bez obzira da li su u pitanju frižider, šporet, mašina za pranje sudova ili mašina za pranje veša, briga o vašim uređajima može vam dugoročno uštedjeti novac i spriječiti potrebu za skupim popravkama. 

U nastavku pročitajte savjete i trikove za održavanje bijele tehnike i kako da oni budu u vrhunskom stanju godinama koje dolaze.

Održavanje frižidera

Vaš frižider je jedan od najvažnijih uređaja u domu, jer održava hranu svježom i bezbijednom za jelo. Potražite aparate Gorenje, a među njima i frižidere i ostalu bijelu tehniku ako želite najkvalitetnije aparate. Evo nekoliko savjeta za održavanje frižidera:

 1. Održavajte zavojnice čistim: Zavojnice na zadnjoj strani vašeg frižidera mogu tokom vremena akumulirati prašinu i ostatke, što može dovesti do manje efikasnosti rada frižidera. Očistite zavojnice na svakih šest mjeseci da bi vaš frižider radio bez problema.
 2. Provjerite temperaturu: Vaš frižider treba da bude između 1,7 i 3,3 stepeni Celzijusa da bi hrana bila sveža, ovo je optimalna temperatura za frižider. Koristite termometar da proverite temperaturu i podesite termostat ako je potrebno.
 3. Održavajte gumu na vratima: Guma oko vrata vašeg frižidera može se vremenom zaprljati i istrošiti, što može uzrokovati da propušta hladan vazduh. Redovno čistite gumu sapunom i vodom kako biste ih održali u dobrom stanju.
Mašina za pranje sudova

Mašina za pranje sudova je još jedan važan uređaj koji zahtjeva redovno održavanje da bi dobro funkcionisao, a njena higijena je posebno bitna jer nam služi da opere sudove. Evo nekoliko savjeta za održavanje mašine za pranje sudova:

 1. Očistite filter: filter u vašoj mašini za pranje sudova može se začepiti ostacima hrane, što može dovesti do manje efikasnog rada. Uklonite filter i redovno ga čistite kako biste bili sigurni da vaša mašina za pranje sudova radi neometano. Cjelokupnu unutrašnjost mašine možete očistiti i sirćetom.
 2. Pustite toplu vodu prije pokretanja mašine za pranje sudova: Puštanje tople vode nekoliko minuta prije pokretanja mašine za pranje sudova može pomoći da se osigura da je voda dovoljno topla da efikasno očistite vaše posuđe.
 3. Koristite pravi deterdžent: Korišćenje pogrešnog deterdženta u mašini za pranje sudova može oštetiti uređaj i možda neće efikasno očistiti vaše posuđe. Provjerite uputstva proizvođača da biste bili sigurni da koristite pravi deterdžent.
Održavanje rerne i šporeta

Ovo je takođe bitan uređaj, i zahtijeva pravilno održavanje kako biste uvijek skuvali najljepši obrok. Evo nekoliko savjeta za održavanje rerne i šporeta:

 1. Odmah očistite ono što prospete: Fleke i mrlje na šporetu i rerni vremenom mogu postati teže za čišćenje, pa je važno da ih odmah očistite. Koristite blago sredstvo za čišćenje i meku krpu da obrišete ono što prospete što prije.
 2. Koristite funkciju samočišćenja: Većina modernih rerni ima funkciju samočišćenja, koja može pomoći u uklanjanju nakupljene prljavštine i ostataka. Koristite funkciju samočišćenja prema uputstvima proizvođača.
 3. Provjerite gorionike: Ako se gorionici vaše rerne ne zagrivaju ravnomjerno, možda će biti potrebno da se podese. Pogledajte uputstva proizvođača ili pozovite majstora za pomoć.
Mašina za pranje i sušenje veša

Vaša mašina za pranje veša i mašina za sušenje su neophodni za održavanje vaše odjeće čistom i svježom. Evo nekoliko savjeta za održavanje mašine za pranje i sušenje veša:

 1. Očistite filter za dlačice: Filter za dlačice u vašoj mašini za sušenje može se vremenom začepiti vlaknima i ostacima, što može smanjiti njegovu efikasnost, pa čak i izazvati opasnost od požara. Očistite filter za dlačice nakon svakog sušenja da bi pravilno funkcionisao.
 2. Očistite mašinu za pranje veša: Vaša mašina za pranje veša takođe može da akumulira prljavštinu i ostatke tokom vremena, što može prouzrokovati da radi manje efikasno. Koristite sredstvo za čišćenje mašine za pranje veša jednom mjesečno da biste je održali u dobrom stanju.
 3. Proverite crijeva: crijeva na vašoj mašini za pranje veša mogu se vremenom istrošiti ili oštetiti, što može izazvati curenje. Redovno provjeravajte crijeva i po potrebi ih zamijenite.

Pravilno održavanje je ključno za osiguravanje da vaši uređaji traju što je duže moguće i da rade efikasno. Prateći ove savjete za održavanje vaših uređaja, možete uštedjeti novac na popravkama i zamjenama i osigurati da vaši uređaji rade na najbolji mogući način. Pored toga, pravilno održavanje može pomoći u smanjenju potrošnje energije, što je dobro i za životnu sredinu i za vaš novčanik.

Ne zaboravite da pogledate uputstva proizvođača za specifične zahtjeve održavanja i da pozovete profesionalca ako niste sigurni kako da obavite ove zadatke. 

Uz malo pažnje i brige, vaši uređaji mogu da vam služe godinama koje dolaze!

Katarina Nikolić

avokado.rs

Izvor foto:

https://www.pexels.com/photo/positive-woman-loading-washing-machine-7282367/

https://www.pexels.com/photo/a-woman-wiping-a-refrigerator-with-a-cloth-5591933/

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close