Visoko

U Visokom održan Forum „Zašto su objekti igara na sreću u blizini škola i vjerskih objekata?“

U Visokom održan Forum „Zašto su objekti igara na sreću u blizini škola i vjerskih objekata?“

Inicijativa „Tiket na ZIS“: Neophodni su dodatni napori nadležnih organa za rješavanje problema

Saopštenje za javnost i medije (22.03.2023.)

Inicijativa „Tiket na ZIS“, koja upozorava na nepoštivanje Zakona o igrama na sreću FBiH, organizovala je u Visokom Forum na temu „Zašto su objekti igara na sreću u blizini škola i vjerskih objekata?“. Na Forumu je ukazano da u Gradu Visoko postoji minimalno 14 objekata igara na sreću kao što su kladionice i uplatna mjesta koji se nalaze na vidno manjoj udaljenosti od 100 metara od obrazovnih ustanova i vjerskih objekata što nije u skladu sa navedenim zakonom a čime je omogućena laka pristupačnost igrama na sreću maloljetnicima u Gradu Visoko.

Učešće na Forumu su uzeli Belmin Zukan, predsjednik Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Amra Pajt, predsjednica Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola Grada Visoko, Nedžla Čolo, predsjednica Mreže vijeća učenika FBiH i Adi Zahirović, predstavnik Inicijative „Tiket na ZIS“. Iz Inicijative „Tiket na ZIS“ su izjavili da su poziv za učešće na Forum uputili i Ministarstvu finansija FBiH i predstavnicima Grada Visoko jer su oni ključni u procesu izdavanja dozvola za rad priređivačima igara na sreću, međutim, niko se nije odazvao ovome pozivu.

Aktivista Inicijative, Adi Zahirović je na samom početku Foruma istaknuo kako se utvrđivanje zakonom propisane udaljenosti objekata igara na sreću od škola i vjerskih objekata, izmjenama Zakona iz 2015. godine, prebacilo iz nadležnosti resornog ministarstva u nadležnost gradske službe, ali navodi kako se u tom procesu javljaju određene nelogičnosti i zloupotrebe.

Jedan od problema koji se ovdje javlja jeste što se smatra da je priređivačima igara na sreću, ukoliko u roku od deset dana ne dobiju rješenje od gradske službe, grad prešutno dao saglasnost i odobrio otvaranje takvog mjesta. Drugi problem je, ukoliko grad i u roku od deset dana donese rješenje kojim zabranjuje da se otvori objekat igara na sreću, oni to rješenje ne dostavljaju Ministarstvu, nego isključivo priređivaču igara na sreću što dovodi do toga da priređivači maksimalno zloupotrebljavaju Zakon. Dodatno, ne postoji komunikacija između gradske službe i Ministarstva, već gradska služba sva rješenja dostavlja Poreskoj upravi, čime Ministarstvo nema podatak od grada da li je nešto dobro ili nije dobro urađeno. – izjavio je na Forumu Adi Zahirović, predstavnik inicijative „Tiket na ZIS“.

Amra Pajt, predsjednica Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola Grada Visoko i direktorica Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ u Visokom je navela kako se kladionica nalazi na udaljenosti od samo 22 metra od škole i kako su prethodno bile inicijative da se ta kladionica izmjesti koje su bile bezuspješne.

Kladionica koje se nalazi prekoputa osnovne škole, dobila je pravo na djelovanje prije stupanja na snagu Zakona koji je sada pravosnažan, tako da su se oni time ogradili, a mi nemamo baš nikakvih uslova ni načina da tu kladionicu maknemo od djece. Jedina pozitivna strana kladionice koja je u blizini naše škole je što se vrata kladionice vide sa prozora škole i možemo reći sa 100% tvrdnjom da naš nijedan učenik za vrijeme nastave ne ide da se kladi dok su nastavnici tu, a šta se dešava poslije toga je ono što je nama problematično. – izjavila je Amra Pajt, predsjednica Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola Grada Visoko.

Nedžla Čolo, predsjednica Mreže vijeća učenika FBiH je upozorila i posebno opasne situacije koje se javljaju kod starije djece što bi se adekvatnim nadzorom i sprovođenjem Zakona moglo zaustaviti. – Sa 15 godina, dok ulaze u pubertet, već je postalo zanimljivo da se vršnjaci dokazuju jedni drugima sa time ko smije ući u kladionicu. 

Belmin Zukan, predsjednik Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ističe kako su zakonske odredbe jasne, međutim navodi i to da Zakon nije propisao kako se te odredbe provode. Upravo zbog toga je Federalno ministarstvo provedbu odredilo kroz podzakonske akte, ali je, navodi, očigledno da taj sistem ne funkcioniše baš najbolje.

Problem male udaljenosti objekata igara na sreću od škola i vjerskih objekata jeste svakako dostupnost igara na sreću maloljetnim licima što za posljedicu može imati i nastanak maloljetničke ovisnosti o kockanju. Belmin Zukan je na Forumu izjavio kako su prethodno bila ponuđena moguća rješenja kojima bi se maloljetnici barem identificirali u kladionicama i njihov ulazak zvanično zabilježio putem softvera, čime bi i njihovo učešće u igrama na sreću bilo zabranjeno. – Mi smo prethodno željeli zabraniti maloljetnim licima učestvovanje u svim igrama na sreću, bez razlike o kakvim igrama na sreću se radi. Ono što smo mi željeli uraditi je da za svako uplaćivanje za bilo koju igru na sreću morate prijaviti svoj JMB čime bi se jednostavnom matematikom moglo utvrditi koliko neko ima godina. 

Aktivisti Inicijative „Tiket na ZIS“ su poručili kako nastavljaju dalje sa svojim aktivnostima s ciljem podizanja svijesti o ovom problemu i  pozivaju na odgovornost nadležna tijela koja omogućavaju da objekti igara na sreću budu u blizini obrazovnih ustanova i vjerskih objekata i ističu kako se Zakon mora poštovati.

Cijeli Forum „Zašto su objekti igara na sreću u blizini škola i vjerskih objekata?“ možete pogledati na zvaničnoj Facebook stranici Inicijative: https://www.facebook.com/tiketnazis/videos/762943958554086/ 

Igraj na strani Zakona!

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close