LifestyleZdravlje

Lekovita svojstva jabukovog sirćeta koja će vas oduševiti

Lekovita svojstva jabukovog sirćeta koja će vas oduševiti

Kaže se da ako pojedete po jednu jabuku svakog dana, bićete zdravi; pa bi neko slično pravilo trebalo da važi i za jabukovo sirće – dve kašike, rastvorene u čaši vode, sa malo meda, prijaće svakom organizmu. U ovom članku, izlistaćemo brojna lekovita svojstva jabukovog sirćeta.

 

Da li steznali?

Za lekovita svojstava jabukovog sirćeta znalo se još u vreme Hipokrata, ‘oca medicine’ koji je smatrao jabukovo sirće lekom za mnoge bolesti. On je preporučivao sirup pravljen od jabukovog sirćeta i meda, za nekoliko zdravstvenih problema, uključujući začepljenost disajnih puteva, povišenu telesnu temperaturu, grčeve i infekcije.

Jabukovo sirće se koristi u prelivima za salatu, marinadama, konzervansima i slično. Jabukovo sirće je poznato po lekovitim i hranljivim svojstvima koja pomažu ljudima da reše nekoliko zdravstvenih problema poput prehlade, infekcije, problema sa kožom i kosom, bradavicama, a dobro je i za održavanje telesne težine.

Lekovita svojstva

Jabukovo sirće sadrži puno vitamina, beta karotena, pektina i vitalnih minerala poput kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, fosfora, sumpora, gvožđa i fluorina. Većina lekovitih svojstava jabukovog sirćeta prisutna je zahvaljujući ovim nutrijentima.

U tekstu ispod nalaze se zdravstveni i kozmetički problemi koje možete tretirati jabukovim sirćetom.

Prehlada i kašalj

Kombinacija jabukovog sirćeta i meda, rastvorena u čaši tople vode je poznat tradicionalni lek protiv prehlade, kašlja i bolnog grla.Recept je jednostavan- sipajte 1 kašiku jabukovog sirćeta, 1 kašiku meda i 1 kašiku tople vode. Ako dodate malo đumbira, samo ćete pojačati lekovita svojstva. Po jedna kašika ovog melema, ako se konzumira tri puta dnevno, ublažava kašalj, zapušen nos i prehladu.

Loše varenje

Problemi sa varenjem javljaju se uglavnom zbog povišene kiseline u stomaku. Čaša tople vode sa kašikom jabukovog sirćeta, koja se uzima pre ili tokom obroka, pomaže u obnavljanju stomačnog balansa i poboljšava varenje. Ovaj miks možete popiti i ako imate problem sa gorušicom.

Holesterol

Istraživanja ukazuju na to da jabukovo sirće poboljšava profil lipida u krvi tako što smanjuje nivo triglicerida i lipoprotein holesterola (takozvanog lošeg holesterola), a u isto vreme, povećava nivo ‘dobrog’ holesterola. Ovo je pogotovo važno za izbegavanje komplikacija koje se mogu javiti ako imate šećernu bolest.

Šećer u krvi

Nekoliko studija na životinjama i ljudima pokazalo je da jabukovo sirće ima antiglikemijski efekat. To znači da ono poboljšava osetljivost organizma na insulin, što je važno za održavanje nivoa šećera u krvi. Ali, neka istraživanja su otkrila i kontra efekte, te ovo lekovito svojstvo ostaje kontroverzno.

Mršavljenje

Jabukovo sirće pomaže osobama koje održavaju telesnu težinu, kao i onima koji pokušavaju da smršaju tako što povećava nivo zasićenosti. Ovaj efekat postiže se konzumiranjem 1 kašike jabukovog sirćeta, razblaženog u 2 decilitra tople vode.

Zdravlje kostiju

Prisustvo kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i drugih važnih minerala, čini jabukovo sirće dobrim sastojkom za održavanje zdravlja kostiju. Preventivno deluje protiv osteoporoze i drugih, degenerativnih bolesti kostiju.

Infekcije

Jabukovo sirće je poznato po antiseptičkim svojstvima, a efektno je i protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija. Zato je korisno ukoliko imate infekciju uha, bešike, kandidijazu i slične probleme, a možete ga naneti spolja ili popiti. Jednostavno ispiranje uha razblaženim jabukovim sirćetom ublažava ušnu infekciju. Za infekciju bešike i kandidijazu, potrebno je popiti čašu tople vode sa jabukovim sirćetom svako veče.

Grčevi

Zahvaljujući mineralima, jabukovo sirće dobro deluje protiv noćnih grčeva i bolova u mišićima. Isti recept važi i ovde – kašika jabukovog sirćeta razblažena u čaši tople vode- smanjuje učestalost i intenzitet grčeva u nogama, kao i bol koja se javlja sa njima.

Bradavice

Da biste se rešili bradavica, nanesite nerazblaženo jabukovo sirće direktno na kožu. Vatom nanesite jabukovo sirće direktno na bradavicu svakog dana, sve dok ne prođe.

Zdravlje kose

Jabukovo sirće razblaženo vodom, deluje kao prirodan regenerator za kosu. Ono neguje kosu, daje joj sjaj i mekoću.

Zdravlje kože

Pola šolje jabukovog sirćeta, pomešanog sa pola šolje vode, služi kao tonik za lice, od kog koža sija i postaje meka. Redovnom upotrebom ovakvog tonika održava se pH balans kože, a nestaju problemi poput infekcija i akni, te se održava zdravlje kože.

Upotreba jabukovog sirćeta

Lekovita svojstva jabukovog sirćeta postižu se svakodnevnim konzumiranjem rastvora- dve kašike jabukovog sirćeta i meda, rastvorite u čaši vode i popijte svakog jutra, kako biste pokrili razne nutritivne potrebe organizma.

Osim toga, jabukovo sirće možete uključiti u redovne obroke na razne načine. Jabukovo sirće je zdrava zamena za ulja u prelivu za salatu, može se koristiti za kišeljenje voća i povrća, kao marinada za govedinu, jagnjetinu, pa čak i ribu. Ako jabukovo sirće bude primerni sastojak marinade, zajedno sa brojnim biljkama i začinima, ne samo da će te omekšati i dati ukus mesu, nego će te mu dodati i brojne hranljive sastojke.

Mada ne postoje ozbiljne posledice od konzumiranja jabukovog sirćeta, ono vam može blago oštetiti zubnu gleđ, i izazvati žutenje zuba. Takođe, može izazvati iritaciju na koži, opekotine grla, i mučninu u retkim slučajevima. Ali, redovan i umeren unos organskog jabukovog sirćeta se smatra zdravim i bezbednim.Tako se održava balans kiseline i baze u telu, i doprinosi se unosu vitamina i minerala.
Dijeta plus

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close