-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

Kako da uredite sobu za školarca?

Kako da uredite sobu za školarca?

Uređenje sobe za vašeg mališana može i treba biti zabavno i lijepo iskustvo. Međutim, kad vaše dijete kreće u školu potreban mu je kutak koji podjednako podstiče na učenje i na igru. Zadatak roditelja je da pronađe odgovarajući dizajn, prilagođen uzrastu školarca. A sve sa krajnjim ciljem funkcionalne sobe koju će dijete voljeti – i sada i u godinama koje dolaze.

Kako dekorisati dječju sobu da ona ispunjava trenutne želje i buduće potrebe vašeg djeteta? Da li okruženje u kom dijete spava, uči i zabavlja se može u isto vrijeme biti funkcionalno i ljupko? Bilo da krećete od početka ili pokušavate da adaptirate postojeći prostor, imamo nekoliko odličnih savjeta za vas! Od odabira podnih materijala, preko boja za zidove do inspirativnih prijedloga za uređenje radnog stola – uređenje dječje sobe biće mnogo lakše. Pročitajte.

Izaberite jednostavan dizajn

Ne ustručavajte se da u dječjoj sobi primijenite minimalistički pristup uređenju enterijera koji je posljednjih godina sve popularniji. Premda zvuči kao stereotip koji u dizajnu svi slijede, pravilo “manje je više” i te kako ima smisla kad dekorišete kutak za dijete.

Ukoliko smanjite dekor i svedete namještaj na minimum, stvorit ćete više prostora za igru i osigurati da radni sto dobije istaknuto mjesto. Otvorene police za knjige i igračke, jednostavan dizajn namještaja i neutralne boje samo su neki od minimalističkih elemenata u prostoriji koji ostavljaju djetetu puno slobode – da neometano uči, raste i igra se. Također, kako vrijeme prolazi, vaš školarac može da dodaje neke predmete i komade namještaja po svom ukusu kao što je lazy bag, pokretna polica za sveske i školski pribor.

Child-friendly soba – od poda do plafona

Apsolutni prioritet za uređenje dječije sobe treba da bude prostor prilagođen djeci. Poželjno je da se ispuni što više kriterijuma da bi prostorija imala child-friendly status. Počnite od podova – ugradite pod koji se lako održava i čisti i koji dijete ne može lako da ošteti. Premda su “najtoplije” varijante parket i brodski pod, njihovo održavanje može biti zahtjevnije. Sa druge strane, sigurno ne želite u dječjoj sobi ugraditi keramičke pločice, osim ako ujedno ne ugrađujete i podno grijanje.

Kao praktično, lijepo i dugotrajno rješenje roditelji često biraju moderne podne obloge poput laminata i kompozitnog parketa. Za dječju sobu su naročito pogodne one vrste materijala za oblaganje podova koje imaju oznaku Child friendly i antibakterijsku površinu, odnosno površinski sloj koji ne podržava razvoj bakterija. Neke vrste laminata i kompozitnog parketa su vodootporne, nemaju emisiju štetnih gasova, spriječavaju klizanje i uz to su rezistentne na plamen. Kada se sve karakteristike poda uzmu u obzir, njegova ugradnja je zapravo ulaganje u bezbjednost djeteta koje će u sobi provoditi vrijeme.

Kao i u slučaju odabira i instalacije podova, sve što želite unijeti u dječju sobu treba da odgovara djetetu i njegovim potrebama. Ukoliko ne znate kako da postupite – jednostavno zamislite da ste iste visine kao vaše dijete.

Udoban podni krevet, ergonomska radna stolica, niske police koje vaš školarac može sam dohvatiti – svi ovi detalji pomažu da stvorite prostor koji se vašem djetetu dopada.

Fokusirajte se na radni kutak, ali ne zaboravite na igru

Za mnoge roditelje ovo je najkomplikovaniji dio kada uređuju sobu za dijete koje kreće u školu. Kako pronaći pravu mjeru i urediti kutak u kome se dijete osjeća slobodno – i da se igra i da uči? Previše igračaka može odvraćati pažnju od domaćeg zadatka, ali isto tako ne možete izbaciti sve igračke da biste stavili akcenat na radni sto. Društvene igre, igračke i sve one lične stvari djeteta koje ga zabavljaju i čine da raste i  živi kvalitetnije, naravno, trebaju  biti uključene u dizajn.

Dizajneri enterijera predlažu neko prelazno rješenje, gdje će se posebna pažnja posvetiti radnom okruženju i kreirati inspirativno mjesto koje poziva dijete na učenje. Radni sto mora biti prilagođen uzrastu djeteta, sa dovoljno ladica za odlaganje knjiga i svezaka. Veoma je važno da stolica bude udobna, a najbolje je uložiti u ergonomsku stolicu, jer ona ima odgovarajuću podršku za dječja leđa. Kada ima sav potreban komfor, dijete će lakše savladavati gradivo i školske lekcije.

Pošto izaberete sto i stolicu, razmislite o zanimljivim načinima da unaprijedite prostor i prilagodite ga za igru. Nakon uspješno završenog domaćeg zadatka vaš školarac zaslužuje opuštanje i zabavu. Primjera radi, za živahno dijete puno energije sjajna stvar može biti zid za penjanje u sobi. Ne samo da će se mališan zabaviti, već i istrošiti svu suvišnu energiju prije spavanja.

Iskoristite prostor vašeg djeteta na najbolji način

Bez obzira da li je riječ o maloj ili velikoj sobi, upotrebite maštu i malo šire razmislite o svim mogućnostima koje vam stoje na raspolaganju. Ako u manjoj sobi podignete krevet na sprat, stvarate dodatnu zonu za igru ili čitanje i praktično udvostručujete prostor u sobi. Premda ovaj kutak pod krevetom može biti mračan za radni sto, može poslužiti u te svrhe ili pak biti sjajno mjesto za ugradni plakar.

Za koju god varijantu da se odlučite, imajte uvijek na umu da je najvažnija stvar da se maksimalno iskoristi prostor, i to na najbolji mogući način.

Udvostručite mjesto za skladištenje

Počev od igračaka, preko knjiga, do odjeće – djeca imaju puno stvari koje negdje treba smjestiti. Ako ne pronađete rješenje za skladištenje i odlaganje predmeta, veoma brzo ćete se suočiti sa neredom u dječjoj sobi.

Od velike koristi mogu biti razne kuke i zidni čiviluci, sanduci ili ladice ispod kreveta, te namještaj koji ima puno prostora za odlaganje. Primjera radi,  jednostavan način da proširite potencijal ormara jeste da ugradite dodatnu šinu za vješanje odjeće.

Igrajte se sa bojama, šarama i teksturama

Djeca vole boje, ali odabir prave nijanse za zidove i namještaj može biti komplikovan. Vaša djevojčica možda voli pink boju sada, ali da li će joj se ona svidjeti i kroz par godina? Premda zidove uvijek možete prefarbati, kupovina novog kreveta i stola nije baš isplativa – pogotovo kada je jedini razlog što se djetetu njihova boja više ne dopada.

Dugoročno rješenje (ili barem ono koje će poslužiti do tinejdžerskih dana), može biti kompromis – ofarabate zidove u klasičnu bijelu ili neutralnu bež nijansu, a onda ih ukrasite stikerima, fotografijama, ramovima i posterima po djetetovoj želji. Na ovaj način pružate i djetetu priliku da se kreativno izrazi i uključi u cijeli proces dekorisanja. Još jedna prednost neutralnog okruženja je što se lako može promijeniti i “ažurirati” kad to vaš školarac poželi.

Osim sa bojama, možete se poigrati sa teksturama i šarama – spirale, romboidi i razni dječji motivi na zavjesama, posteljini ili tepihu daće svakoj sobi simpatičnu notu.

Roditelji se često vode logikom kako znaju šta je to što je najbolje za dijete. U slučaju odabira dušeka, stolice ili podova za dječju sobu, sasvim izvesno da će imati pravo. No ne treba zaboraviti da dizajn dječjeg kutka treba prilagoditi ukusu, željama i potrebama djeteta. Stoga obavezno, u svakom segmentu uređenja sobe gdje je to moguće uključite svog školarca. Ukoliko mu se soba dopada, lakše će učiti i ljepše će se zabaviti, što je bez ikakve sumnje od suštinske važnosti za njegovo srećno djetinjstvo.

Srbijanka Stanković
magazinplus.eu
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close