Kakanj: Prevent preko Vodokoma istovarao sumnjiv otpad na odlagalištu Bare !

U četvrtak 17.januara je Kakanj bio na nogama. Strašna informacija koja je kroz građane prošla brzinom svjetlosti nikoga nije ostavila ravnodušnim. U glasu ljudi se osjetio strah, mnogi su pitali da li je to istina. Panika se osjetila u glasu koji su nas novinare pitali „Hoće li Prevent nakon Visokog trovati građane Kaknja?“. Informacije da se nešto čudno dešava na odlagalištu otpada „Bare“ iza očiju javnosti su nam prenijeli brojni građani, a neki čak i povrdili da se radi prevozu i odlaganju sumnjivih materija sličnih onima sa deponije Preventa.

(kakanj-x.com)

Potpisan ugovor sa Preventom o dopremi kancerogenog otpada?

Iz pouzdanih izvora, odlaganje sumnjive materije iz Preventa se vrši preko prevoznika „ADO-TRANS“ unazad dva dana i to u nekoliko navrata na deponiju „Bare“. Također, kako naš izvor navodi, ujutru oko 10h je na „Barama“ istovaren jedan kamion sumnjivog otpada. Druga isporuka se desila oko 14h kada smo telefonskim pozivom dobili informaciju jednog građanina koji nam je ukratko rekao sljedeće „Dovlače otpad iz Preventa. 100% provjerena informacija da se kamion prevoznika ADO TRANS nalazi kod Termoelektrane. Ako budu dovlačili taj smrtonosni otpad, mi građani ćemo se dignuti protiv toga ker nećemo da obolimo i ne želimo da se trujemo“. Tragom ove informacija smo otišli na lice mjesta. Nismo imali pristup prostoru odlagališta otpada „Bare“ kako bismo uslikali taj sumnjivi otpad. Mada, kako saznajemo poslije, sva otprema bilo kakvog otpada na deponiju „Bare“ je nakon našeg saznanja odmah prekinuta. U istaživanje ovog slučaja, zajedno s portalom kakanj-x se uključila i lokalna televizija IC Kakanj te smo zajedničkim snagama posjetili direktora JP Vodokom Kakanj Seada Imamovića koji kategorično tvrdi da nema potpisan nikakav sporazum sa Preventom

IMG 1516

Preventov otpad je dovučen u „Bare“…

Na deponiju „Bare“ se odlaže sav otpad koji se pokupi sa područja općine Kakanj. Kategorično tvrdim da nemamo sa Preventom iako su te informacije došle do mene i zvanično i nezvanično. Dakle, JP Vodokom nema sklopljen ugovor za deponovanje bilo kakvog materijala iz Preventa. Na zahtjev predstavnika Preventa jedan kamion natovaren polutečnim otpadom koji nije opasan je dovučen u Bare. U tovarnom listu stoji da se radi o bezopasnom materijalu. Ovo je jednokratna isporuka a ne dugoročna kako se već šire priče.

Bila ona jednokratna ili ne, od pouzdanog izvora smo dobili fotografije koje dokazuju da se otprema sumnjivog polutečnog otpada vršila i u srijedu 16.januara 2013 godine i to vjerovatno više puta baš kao i u srijedu.

Građani za ubuduće mogu biti mirni?

Direktor JP Vodokom Kakanj Sead Imamović je u obrazloženju za medije rekao kako je ove godine donesena odluka o zatvaranju odlagališta „Bare“ koji će se pretvoriti u „dvorište reciklaže“. Sav otpad za ubuduće će se odlagati na regionalnu deponiju „Mošćanica“ kod Zenice.

Kada je u pitanju oblast odlaganja komunalnog otpada na lokalnoj deponiji „Bare“, sa zadovoljstvom mogu istaknuti da smo dobili rješenje Federalnog ministarstva za okoliš i turizam. Ovo rješenje je proisteklo iz disadašnjih radnji koje su se odvijale u općini Kakanj od okruglog stola te aktivnosti Javnog komunalnog preduzeća. Operateru deponije se nalaže da izradi plan rehabilitacije za zatvaranje i sa glavnim građevinskim projektom deponije „Bare“ i da uradimo studiju uticaja na okoliš za izdavanja okolišne dozvole i zatvaranje deponije. Ovo znači da poslije dugo godina organizovanog prikupljanja i deponovanja otpada, grad Kakanj će biti bez deponije i sav svoj komunalni otpad ćemo odvoziti na regionalnu deponiju. Na prvoj narednoj sjednici OV-a će biti potpisana i data saglasnost za potpisivanje sporazuma za odvoz komunalnog otpada na regionalnu deponiju „Mošćanica“ u Zenici. Po instrukcijama Ministarstva će JP Vodokom poduzeti određene mjere koje trebaju dovesti do toga da naša deponije ne služi više kao deponije za odlaganje komunalnog otpada nego će biti mjesto gdje će se vršiti recikliranje izuzimanje i transport prema regionalnoj deponiji u Zenici. Na taj način će reciklirani otpad svoje mjesto naći na tržištu. Kakanj će biti pilot projekat za pravljenje stanice za sekundarne sirovine odnosne reiklažno dvorište. Kakanj će biti jedan od gradova koji će pristupiti odlaganju otpada na regionalnu deponiju što će značiti da nećemo deponije imati u vlastitom dvorištu.“ – rekao je Imamović

IMG 1485

U razgovoru sa nekoliko mještana sela Zlokuće samo stotinu metara udaljenih od odlagališta „Bare“, smo saznali da ovi mještani već godinama imaju problema sa vazduhom i da je pogotovo u ljetnim danima gotovo nemoguće živjeti u tom naselju.

„Godinama su zavaravali narod da Romi ovdje ne žele da žive zbog nas normalnih ljudi. To nije istina. Romi ne žele da umru od raka. Za osam godina koliiko živim u Zlokućama jer nemam gdje drugo, osam komšija mi je umrlo od raka. Nismo mi problem ovog naselja nego odlagalište otpada“ – rekla nam je jedna mještanka.

Sugrađane ćemo i dalje obavještavati o najnovijim informacijama vezanim za ovaj slučaj.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close