-TopSLIDEOpćine BiHPolitika

Kakanj: Pola miliona maraka za poticaj poduzetništvu

Općina Kakanj u 2017. planira 500.000 KM podsticajnih sredstava za poljoprivredu • Kroz Pokreni svoj posao u Kaknju djelatnost registrirale 62 osobe

Općina Kakanj kroz realizaciju podsticaja iz oblasti razvoja poduzetništva i obrta još od 2013. uspješno realizira projekat Pokreni svoj posao u Kaknju.

– Kroz ovu vrstu podsticaja Općina nastoji povećati broj i održivost obrtničkih radnji i preduzeća, razviti poduzetničku svijest među mladim i nezaposlenim ljudima, te povećati broj zaposlenih ljudi na području općine Kakanj. Uz pomoć općinskih podsticajnih sredstava u periodu od 2013. do 2016. godine djelatnost su registrirale 62 osobe, kazao je za Oslobođenje Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj.

Obuka

Inače, odobrena podsticajna sredstva korisnici su mogli iskoristiti za nabavku opreme, repromaterijala i drugo, te za plaćanje obaveznih poreza i doprinosa za uposlenog radnika za registriranu djelatnost. Novoosnovani biznisi su uglavnom registrirani za obavljanje djelatnosti iz oblasti proizvodnje i obrta.

– U 2016. Općina Kakanj je novčanim iznosom od 78.567 KM sufinansirala troškove obuke, stručnog osposobljavanja i usavršavanja radnika u skladu sa potrebama poduzetnika i obrtnika sa područja općine Kakanj. Ovu vrstu podsticaja ostvarilo je 14 pravnih lica/obrtnika koji su, zahvaljujući pomoći Općine Kakanj, zaposlili 30 nezaposlenih osoba koje su se nalazile na evidenciji Biroa za zapošljavanje, naglasio je Mandra.

On je dodao da je prošle godine Općina Kakanj pružila materijalnu, tehničku i finansijsku podršku Udruženju poslodavaca općine Kakanj Centar za podršku biznisu (UPOK).

Prema njegovim riječima, u 2016. Općina Kakanj je izdvojila više od 500.000 KM za podršku poduzetništvu, a prema usvojenom budžetu za 2017. podsticajna sredstva u oblasti poduzetništva iznose 550.000 KM.

– Ovom iznosu treba dodati i 500.000 KM koliko će u 2017. iznositi općinska podsticajna sredstva u oblasti poljoprivrede, tako da će ukupan iznos ulaganja u oblast poduzetništva i poljoprivrede u Kaknju biti veći od milion KM, kazao je načelnik Kaknja, dodajući da je prošle godine Općina kao poticaj poduzetništvu umanjila i općinske takse na istaknutu firmu za 10-20 posto.

Općina je u proteklom periodu uspjela u potpunosti izgraditi Poduzetničku zonu Vrtlište Kakanj sa cjelokupnom infrastrukturom, a zahvaljujući općinskim podsticajnim mjerama, u ovoj zoni investitori su već izgradili četiri proizvodna objekta, dok su tri objekta u fazi izgradnje.

– I u ovoj godini Općina Kakanj će realizirati brojne mjere čiji je cilj razvoj poduzetništva, privlačenje investicija i unapređenje ambijenta za poslovanje, kazao je Mandra.

Pogodnosti

Uz domaće Općina Kakanj privlači i strane investitore za koje ima niz podsticaja, odnosno pogodnosti, recimo investitoru koji gradi u poslovnim zonama omogućava se podsticaj u iznosu 90 do 100 posto uplaćene naknade za kupovinu zemljišta ako u roku tri godine sagradi objekte, pribavi upotrebnu dozvolu i pusti ih u rad. Ova vrsta podsticaja se isplaćuje na način da se po dobijanju građevinske dozvole isplaćuje 50 posto podsticaja, a ostatak po dobijanju upotrebne dozvole. Investitoru se također omogućava podsticaj u iznosu 100 posto uplaćene rente i UGZ ako u roku tri godine pribavi upotrebnu dozvolu i objekat pusti u rad. Osim toga, u potpunosti se refundiraju i troškovi osnivanja firme. Općina je formirala i tim za otklanjanje administrativnih barijera koji pomaže investitorima da lakše i brže registriraju preduzeće.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close