BiHPrivreda

BiH planira povećati PDV, a to će FBiH omogućiti revolucionarnu reformu zdravstva!

Saznajte koliko će biti veći porez

 Bosna i Hercegovina bi ove godine mogla povećati porez na dodanu vrijednost prvi put nakon njegovog uvođena prije skoro 12 godina, ekskluzivno saznaje Novi.ba iz izvora u državnoj vlasti. Naime, takva mogućnost je otvorena još usvajanjem reformske agende, ukoliko se ostale mjere fiskalne konsolidacije ne pokažu dovoljnim.

Međutim, kako nam je potvrđeno, nakon ponovljenih zahtjeva RS koja se suočava sa finansijskim kolapsom, i namjerom Federacije BiH da provede opsežnu reformu u zdravstvu pokrenuti su mehanizmi donošenja ove odluke. U toku su, kako saznajemo, analize posljedica i izračuni efekata povećanja PDV-a koji sada iznosi 17 posto.

Revolucionarna fiskalna reforma uvedna prije 11 godina donijela je snažne efekte državi, te dovela do više od pet milijardi prihoda godišnje, ali se smatra da je dostignut maksimum na ovom nivou visine poreza. BiH inače ima najnižu stopu poreza na dodanu vrijednost u Evropi, a povećanje bi se moglo dogoditi, kako je to jasno rečeno, maksimalno do dva posto i pod uvjetom da ostane jedinstvena stopa PDV-a. Prema gruboj računici povećanje od 2 posto bi državi godišnje donijelo dodatnih 100 miliona maraka, ali još uvijek nije odlučen do kojeg nivoa bi išlo povećanje.

Već odavno RS traži ovakvu mjeru, ali se do sada Federacija protivila. No, kako su odmakli planovi da se u FBiH pokrene opsežna reforma zdravstva kojim bi se ono uvelo u trezorski sistem poslovanja, sazrelo je razmišljanje da bi se novi prihodi mogli iskoristiti kako bi, upravo u tom segmentu stabiliziralo finansijsko poslovanje.

– Poznato je da zdravstvo u FBiH svake godine generira ogromne gubitke, zavodi a zdravstvo i bolnice su dužne dobavljačima, plaće su niske, stručnjaci odlaze van BiH i taj sistem djeluje na rubu kolapsa. Uvođenjem zdravstva u trezorski sistem poslovanja ojačala bi se kontrola potrošnje, sistem bi bio transparentniji, ali će biti potrebna i nova ulaganja što bi FBiH mogla osigurati novim prihodima – pojasnio je za Novi.ba izvor iz državnih vlasti.

Za ovakvu reformu bit će sigurno potreban visok nivo konsenzusa, posebno jer su izbori u BiH naredne godine,  te se sve može iskoristiti u populističke svrhe.

Aktuelne vlade su odlučne da provedu reforme, a one nisu odgovorne za sakupljanje glasova. Ovo će podržati i međunarodna zajednica, a sve stranke su se potpisivanjem reformske agende obavezala i na ovaj korak – pojašnjeno nam je. Odluku o prijedlogu povećanja donosi Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, a konačnu potvrdu Parlament BiH.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close