Kafa jednako hidratizira organizam kao i voda

Nekoliko šalica kafe dnevno imaju isti hidratizirajući učinak na naš organizam kao i voda, tvrde stručnjaci.

Sophie Killer, jedna od učesnica istraživanja kaže kako ideja da kafa dehidrira organizam proizilazi iz istraživanja provedenih na uzorcima kofeina prije više od 80 godina.

Kako god bilo, kofein i drugi spojevi u kafi međusobno se isprepliću pa istraživanje iz 1928. godine ne mora biti nužno relevantno u današnje vrijeme.

“Procjenjuje se da se u svijetu svakodnevno konzumira 1,6 milijardi šoljica kafe tako da je od interesa cjelokupne svjetske javnosti da se zna da li kafa doprinosi dnevnim potrebama unosa tekućine ili pak doprinosi hroničnoj dehidraciji organizma”, kaže Killer.

Da bi saznali odgovor na ovo pitanje istraživači su tražili od 50 zdravih muškaraca da dnevno piju četiri šoljice vode ili kafe tokom tri dana, a potom zamijene unos tečnosti jedne s drugom.

U oba slučaja su jeli istu hranu i nisu pili alkohol, niti se izlagali fizičkom naporu. Testovi uzoraka krvi i urina kod ovih muškaraca su pokazali da je hidratizacija tijela jednako dobra u oba slučaja, i kada su pili vodu i kada su pili kafu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close