Ka Olovu, Maglaju, Zavidovićima i Doboju krenulo 550 sarajevskih studenata

Kolona od 11 autobusa sa 550 studenata krenula je jutros iz Sarajeva prema Maglaju, Olovu, Zavidovićima i Doboju, kako bi studenti tokom dana pomogli građanima na ovim područjima zahvaćenim poplavama.

Predstavnik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Amar Nurković kazao je jutros FENI da je Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu pokrenuo akciju volontiranja u suradnji sa „Centrotransom” koji je donirao autobuse, sarajevskom Općinom Stari Grad koja je donirala alat  lokalnim zajednicama ugroženih gradova – Olova, Doboja, Maglaja i Zavidovića.

11 autobusa

– Trenutno je kolona upućena prema ovim gradovima, raspoređena ravnomjerno, ovisno o opotrebama. Ide ukupno 550 ljudi, odnosno 11 autobusa. Povratak je planiran oko 19 sati – kazao je Nurković.

Dodao je da će studenti tamo obavljati poslove čišćenja, pomaganja, donošenja hrane i sve što bude potrebno.

– Također je bila organizirana akcija prikupljanja pomoći i potrepština za ljude pogođene ovom nesrećom – kazao je Nurković, navodeći da je ta pomoć upućena kamionima i bit će dostavljena porodicama koje su ugrožene.

Glasnogovornica Centrotrans Eurolinesa Aida Smajić kazala je da od juče traje organizovanje građana koji su zainteresovani da kao volonteri idu u ugrožena područja BiH.

“U sve to uključio se i SPUS, koji je organizovao veliki broj studenata, tako da danas, ispred Kampusa Univerziteta u Sarajevu prema Olovu, Maglaju i Zavidovićima ide deset autobusa. Na put kreću da uruče pomoć koju su prikupljali tokom jučerašnjeg dana, ali idu i sa lopatama da pomognu i u raščišćavanju posljedica poplava”, pojasnila je Smajić, prenosi Anadolija.

Prema njenim riječima, u konvoju koji je utros krenuo ka ugroženim područjima nalazi se i određeni broj medicinskih radnika.

Inače, SPUS je juče pozvao sve studente da se priključe radnoj akciji pomoći stanovništvu ugroženom poplavama širom BiH.

Radićemo bilo šta

Student iz Turske Suleyman Zengin odlučio je poći sa svojim kolegama u ugrožena područja. Kako je kazao, na put ide da bi pomogao bh. građanima.

“Ovdje sam da bi pomogao svojoj braći. Oni nas nisu zaboravili u teškim vremenima, pa nećemo ni mi njih. Spremni smo da pomognemo koliko je u našoj moći”, poručio je Zengin.

Studentica Sabina Bešić kazala je kako je odlučila da ide u Maglaj, da pomogne ugroženim ljudima.

“Radit ćemo bilo što samo da im pomognemo na bilo koji način”, pojasnila je Bešić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić ispratio je studente sarajevskog Univerziteta, kazavši da je ponosan na njih jer u već u ovim godinama pokazuju želju i volju da pomognu drugim ljudima.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close