PolitikaRegion

Jurriaan Kraak o bh. političarima: Šokiran sam njihovim neznanjem o EU

Ambasador Holandije u BiH Jurriaan Kraak izjavio je danas da nijedna od 28 zemalja članica EU ne misli da je pravo vrijeme za razmatranje aplikacije BiH za članstvo u EU.

SRNA

“Iskreno žalim što ne mogu biti preduzeti naredni koraci u procesu integracija, jer smo zaista vjerovali da će nakon podnošenja aplikacije, BiH slijediti pozitivnu dinamiku i da će biti u stanju da ispuni uslove, pa da pristupimo razmatranju ocjene aplikacije”, rekao je Jurriaan Kraak na okruglom stolu u Sarajevu, koji je organizovan povodom predaje predsjedavanja Vijećem EU između Holandije i Slovačke.

On je rekao da je šokiran nivoom neznanja u BiH o procedurama i fazama u procesu integracija u EU, navodeći primjer člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji je nedavno rekao da BiH do 13. jula, kada će biti sesija Vijeća EU u Bratislavi, mora da riješi svoje probleme kako bi dobila pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo.

“Naše kolege iz Slovačke u tom momentu nisu imale pojma o čemu Čović govori, tim prije jer još uvijek ne postoji jednoglasna odluka svih članica EU o pozitivnoj odluci aplikacije BiH za članstvo u EU, nakon čega slijedi utvrđivanje mišljenja, za šta je potrebno od 12 do 18 mjeseci, uz popunjavanje obimnog upitnika, pa tek onda ocjena da li je BiH spremna za status kandidata”, pojasnio je Krak.

Prema njegovim riječima, upitnik Evropske komisije ne može biti popunjen bez validnih rezultata popisa stanovništva, stanova i domaćinstava iz 2013. godine.

On smatra da su nerealna predviđanja da Slovačka može ubrzati put BiH ka EU, bez ispunjavanja opštepoznatih uslova.

“Bez provođenja Reformske agende nema puta BiH u EU, a lideri u BiH moraju ostvariti smisleni napredak u sprovođenju ovog ambicioznog plana, uključujući osnovne preduslove, kao što su adaptacija trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ sa EU i uspostavljanje mehanizma koordinacije”, poručio je Jurriaan Kraak.

On je pozvao političare u BiH na “konkretna djela bez praznih priča i izmišljanja problema”.

Ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica izrazio je žaljenje što BiH zaostaje na putu ka EU zbog “tehničkih razloga”.

On je naveo da BiH nije na vrijeme pokrenula pripreme za evropske integracije, iako je odlično znala kako se taj proces odvija u susjednoj Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, slovačko predsjedavanje Savjetom EU biće aktivno, s fokusom na migracije i Brexit.

“Naša četiri osnovna prioriteta su ekonomski snažna Evropa, moderno jedinstveno tržište, održiva migraciona politika i globalno angažovana Evropa”, rekao je Pšenica i dodao da želi da BiH što prije postane dio integracionih procesa.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close