IntervjuM plusPolitikaRegion

Odsustvo ideja za rješenje krize u BiH

Na poziv kancelarke Merkel Predsjedništvo BiH u četvrtak dolazi na razgovore u Berlin. BiH stagnira, blokade su svakodnevna pojava. Šta kancelarka može uraditi za BiH, pitali smo poslanika Bundestaga Michaela Branda.

DW.DE

Deutsche Welle: Evropska perspektiva je faktor stabilnosti za zemlje Balkana, posebno za BiH. To je, gospodine Brand, njemačka kancelarka Angela Merkel, više puta naglasila. Njemačko-britanska inicijativa je zamišljena da pomogne BiH da prevlada stagnaciju na putu ka evropskim integracijama. Da li je nakon Brexita ugrožen put BiH u EU?

Michael Brand: “Njemačka i Evropa imaju moralnu obavezu prema BiH i sopstveni interes u pogledu stabilnosti, ali i u EU i u Njemačkoj su mnogi umorni od stalnih najava reformi koje se ne sprovode u djelo. S obzirom na izazove s kojima se EU susreće – a to je pitanje sigurnosti, izbjeglice i sada aktuelno Brexit – značaj BiH neće porasti već će se – nasuprot tome – umanjiti. Zato politička klasa u BiH mora “liferovati” – dakle odraditi zadatke koje je dobila. Sada je na bosanskoj gospodi političarima da urade svoju zadaću, a ne na Angeli Merkel i Evropskoj uniji.

Zar ne bi kancelarka sada, kada je evidentno da bh. političari ne mogu da ispune zadatke i kada to i sami priznaju, trebala preuzeti inicijativu i zajedno sa važnim članicama PIC-a visokom predstavniku dati zeleno svjetlo da iskoristi Bonske ovlasti i nametne rješenje?

Ona je prije godinu dana otputovala u Sarajevo i tada još uputila poziv za posjetu Berlinu. Ovoga četvrtka će članovi Predsjedništva doći u Berlin. Ako se ona drži svojih obećanja, to treba da uradi i politička garnitura u BiH. Moj utisak je da mnogi pripadnici te garniture, gospoda u Predsjedništvu i čelnici stranaka jako dobro žive sa blokadama. Cijenu za to plaćaju normalni Bosanci i Hercegovci, obični građani. To je ono što me ljuti, to je ono što ljuti mnoge moje prijatelje u BiH. Naravno da ima mnogo razloga koji koče napredak: blokade od strane gospodina Dodika, Dejtonski ustav…Više puta sam otvarao tu temu i govorio da Dejton nije podesan da izvede BiH na pravi put ali i u Federaciji postoji niz političara, koji očito jako dobro izlaze s tim na kraj da država ne funkcionira. Govore mnogo o reformskoj agendi ali konkretno odrađuju malo…puno je zamagljivanja i bacanja prašine u oči. Tu se niko ne treba zavaravati, to bacanje prašine u oči Berlin i drugi glavni gradovi jasno vide.

Šta oni sve tačno vide?

Na polju pravosuđa, pravne države, reforme uprave nema istinskog napretka. To što vidimo u Bosni je da se ta gospoda iz vladajuće garniture optužuju za korupciju, za partijsku državu, čak se i portir u bolnici zapošljava na osnovu partijske knjižice. Postoji politički uticaj na pravosuđe. Ne samo da se političari ne bore protiv toga i ne suzbijaju takve pojave, već ih bagateliziraju. Zato se moj apel odnosi na sve nosioce odluka u BiH, da konačno uvide da se šanse za BiH ne povećavaju već smanjuju neispunjavanjem neophodnih reformi koje od njih traži EU tako da se uprkos interesa Njemačke i EU za stabilnošću i više Evrope šanse za BiH smanjuju zato što svi postaju umorni od obećanja koja ne rezultiraju pomacima.

Kako bi bh. političari morali da se ponašaju?

Više misliti na interese sopstvenih građane a manje na sopstvene partije i prije svega sopstveni džep, to je zahtjev koji ja upućujem. Da budem potpuno otvoren, ja sam direktno izabrani njemački poslanik. Kada bih ja svoj zadatak shvatao i odrađivao kao neki političari u BiH, moji birači za mene ne bi više glasali, oni bi me otjerali sa vlasti i to – moram reći – s pravom.

U BiH se i ovoga momenta komplikuje situacija. Član Predsjedništva Mladen Ivanić ne želi da podrži adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Šta kancelarka može da uradi konkretno u četvrtak kada se tri člana Predsjedništva pojave na razgovorima u Berlinu?

Moram reći da me najprije zanima da li će se i tokom posjete Berlinu ostati na odbijanju SSP-a. Jedno je jasno, ako se nastavi sa blokadama, onda neće biti narednih koraka. Prilično sam siguran da će kancelarka pokušati dati svoj doprinos da se u BiH ode korak naprijed. Ali još jednom, nije vrijeme da kancelarka obavlja njihove domaće zadatke. Uz to i druge zemlje EU imaju zadatak da podrže BiH. Ali nemoguće je da politička garnitura uvijek iznova odbija napredak i tako normalnim Bosancima i Hercegovcima sprječava ili oduzima budućnost, puštajući šanse da propadaju. Dakle kancelarka će od politički odgovornih tražiti ne riječi već djela i zato me i zanima da li će tokom razgovora u Berlinu oni koji blokiraju ostati pri svojim blokadama. Gospoda iz BiH moraju odraditi zadatke, a ne Angela Merkel i EU. Kao prijatelj BiH ja sam za to da se održi pritisak na vladajuću političku garnituru kako bi radila ono, zbog čega je izabrana a ne ono što ide na uštrb normalnih Bosanaca i Hercegovaca.

Ovakvo stanje bi moglo potrajati još dugo i rezultirati možda novim sukobom. Zar kancelarka Merkel i EU ne bi trebali napraviti rez, zaprijetiti konsekvencama i odlučno i jasno reći da to tako više ne ide. Koliko dugo će se još čekati?

CDU-političar Michael Brand: “Pogrešno je što smo privremeno odustali od provedbe presude Sejdić-Finci”

Vjerujem da se Njemačka i EU moraju jače založiti i više pobrinuti za BiH. To je tragika još od Dejtona. U EU vlada izvjesna bezidejnost kada je u pitanju BiH. Ja mislim da se mora učiniti više, da se mora izvršiti više pritiska jer jedno je sigurno: političke elite se uvijek dogovore kada se približe rokovi za isplatu pomoći. Sredstva pritiska postoje ali pritisak ne smije biti usmjeren na građane, već na političku garnituru. Poželio bih da građani u BiH ali i Bosanci i Hercegovci izvan BiH sami izvrše veći pritisak i da ne dopuštaju da im se dešava to što se dešava, dakle da se suprotstave tome jer i to ponekad rješava blokade. U nekim komunama postoje načelnici koji se ne vode partijskim interesima već interesima građana, koji čine dobro za svoje opštine. Ne smijete zaboraviti da se svijet ne okreće oko BiH. Zato bh. političari moraju okončati svoje igre.

Američki milijarder Soroš koji je svojevremeno finansirao rad “Evropske inicijative za Bosnu” rekao je da je dezintegracija najveća opasnost za Evropu. Kako u jeku “dezintegracije” koja je nastupila sa Brexitom ojačati” integracione procese” u BiH?

Smatram pogrešnim što je EU privremeno odustala od provedbe presude Sejdić-Finci. Rečeno je “ako to sada izuzmemo doći će do privredne dinamike”. Ali nije došlo, sve je ostalo po starom. Smanjili smo naše kriterije i ništa se nije desilo. Ja znam za mnoge probleme u strukturi, u Dejtonu koje BiH sama ne može riješiti. Ali problemi se isto tako ne mogu riješiti ni bez Bosanaca i Hercegovaca. To isto ne ide. Znam i da se ne smije više čekati. Znam i da odgovor na Brexit mora glasiti: manje EU u malim pitanjima a više u velikim. Mi nećemo postati jači ako se odvojimo od EU. Naš cilj je evropeizacija Zapadnog Balkana a ne Balkanizacija Evrope.

Intervju vodila: Jasmina Rose

Michael Brand je poslanik njemačkog parlamenta Bundestaga i član Demohrišćanske unije (CDU), partije njemačke kancelarke Angele Merkel. On je potpredsjednik parlamentarne grupe za BiH i prvi njemački student, koji je nakon rata boravio na studiju u Sarajevu.

  • Autor Jasmina Rose
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close