Još nema dogovora u Bruxellesu, otkazana presica Fulea

Još nema konkretnog dogovora na sastanku političkih lidera iz Bosne i Hercegovine sa predstavnicima Evropske unije, koji od jutros u Bruxellesu razgovaraju o prekidu blokade evropskog puta BiH i provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci“.

Kako javlja reporter Anadolije iz Bruxellesa, otkazana je i prethodno najavljena press konferencija komesara za proširenje EU Stefana Fulea, koji je domaćin treće runde Dijaloga na visokom nivou između predstavnika Evropske komisije i političkih lidera BiH.

Sudeći prema letovima koji su iz Bruxellesa rezervisani za učesnike sastanka koji su stigli iz BiH, svi oni moraju napustiti zgradu najkasnije do 14:30 sati, što sugerira da će razgovori do tada biti završeni. Novinar Anadolije saznaje da će se delegacije iz Sarajeva, Mostara i Banjaluke odvojenim letovima vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

Cilj sastanka na najvišem nivou između BiH i EU, koji je počeo jutros u 09:40, je rješavanje tri najurgentnija pitanja u vezi sa nastavkom puta BiH ka EU: provođenje presude u slučaju “Sejdić-Finci”, uspostava mehanizma koordinacije o pitanjima Evropske unije i usklađivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju činjenici da je susjedna Hrvatska 1. jula ove godine postala članica EU.

Sastanku u Bruxellesu, kao predstavnici EU, osim Fulea prisustvuje šefica Odjela za BiH unutar Direkcije Evropske komisije za proširenje Paola Pampaloni, kao i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, dok sa bosanskohercegovačke strane prisustvuju: lider HDZBiH-a Dragan Čović, SNSD-a Milorad Dodik, SDP-a Zlatko Lagumdžija, HDZ1990-a Martin Raguž i SDS-a Mladen Bosić, dok SDA predstavlja zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović, a umjesto lidera SBB-a potpredsjednik Mirsad Đonlagić. Sastanku prisustvuju i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, kao i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close