Jevrejski aktivista Peled: Današnji Izrael teroristička država

Poznati jevrejski aktivista za mir, pisac i sin nekadašnjeg izraleskog generala Miko Peled, koji danas živi u Americi, u toku posjete Gazzi za agenciju Anadolija je kazao da podržava palestinski narod na putu za konačnu slobodu i pravdu.

“Podržavam palestinski narod i uvijek ću biti s njima kako bi se borili protiv ideje cionizma”, kazao je Peled. Istakao je da je potrebno formirati jednu državu u kojoj bi Izraelci i Palestinci imali ista prava i slobode.

“Potrebno je osnivanje jedne nezavisne države u kojoj bi Izraelci i Palestinci trebali imati jednaka prava. Također, mislim da bi stvaranje dvije države na modelu dvodržavnog rješenje samo pomoglo realizaciji izraelskog projekta ‘etničkog čišćenja’ i ‘judaizacije’ ovih teritorija”, rekao je Peled.

Napomenuo je da je današnji Izrael teroristička država izgrađena na djelima terorizma i vojnih osvajanja.

“Kao što je mirnim putem pao rasistički režim u Južnoafričkoj Republici, past će i cionistički režim. Svako treba da zna da je Izrael teroristička država utemeljena terorističkim metodama. Govorimo o ideologiji koja jasno odobrava protjerivanje ljudi sa njihovih teritorija. Od 1950-tih Izral izvodi napade na Gazzu kako bi protjerao i istrijebio Palestince”, kazao je Peled.
Izjavio je da uopšte ne vjeruje da su izraelske vlasti ikada željele uspotavljanje mira na Bliskom istoku.

“Izrael nije ni u prošlosti, a niti danas pozitivno gledao na prijedloge za mir i pomirenje. Cionizam i mir su dvije oprečne ideje. Filozofija cionizma je utemeljena na ideji da Palestina pripada jevrejskom narodu”, kazao je ovaj jevrejski aktivista.

Istakao je da je napad izraelske vojske na humanitarni brod “Mavi Marmara” teroristički napad za koji bi država Izrael trebala odgovarati.

“Taj napad na humanitarni brod je teroristički napad i Izraelu se zbog toga treba suditi pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC). Štaviše, Izrael se treba izviniti Turskoj i platiti odštetu porodicama ubijenih na tom brodu”, kazao je Peled.

Dodao je da američki predsjednik Barack Obama do sada nije uradio ništa kako bi se riješilo palestinsko pitanje.

“Obama se boji snažnih jevrejskih lobija i ne podržava mir na Bliskom istoku. Do danas za Palestince ništa nije učinio. Obama nije ništa drugačiji od Netanyahua. Jevrejski lobiji su najjači u Americi. I ako se želi donijeti određena politička odluka, potrebna je podrška izraelskih lobija”, ocijenio je sin nekadašnjeg izraleskog generala u razgovoru za AA.
(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close