Političko majstorstvo je pomiriti ambicije većine kvalitetnih kadrova

Nemali je broj i političara i političkih partija posljednjih mjeseci pratio zbivanja unutar SDA: nije tajna, bilo ih je koji su i javno ulagali maksimum napora sve u nadi da će izazvati podjele u vrhu najjače bošnjačke partije. No, sredinom sedmice Predsjedništvo SDA je nakon poprilično duge sjednice izašlo sa prijedlogom o kojem će se danas izjasniti Glavni odbor stranke. O SDA, Federaciji, zakonima šestorke, putu BiH u NATO i Europsku uniju, Svjetskom bošnjačkom saboru… za Poglede govori Bakir Izetbegović

Gospodine Izetbegoviću, šta SDA dobija Konvencijom?

– Postiže se unutarnja stabilizacija odnosa, šansa da se ojačaju rukovodstva SDA na svim nivoima, na prvom mjestu samo predsjedništvo stranke. Radi se o privremenoj mjeri koja će odgoditi 6. Kongres SDA na dvije godine i meni pružiti mogućnost da predložim polovinu kadrova u centralnim organima stranke, da ih ojačam sa nekim kvalitetnim ljudima koji su nakon završetka prošlog kongresa ostali van rukovodstva.

Na momente se debata unutarstranačkih tijela doimala prilično dramatičnom: jesu li sada stvoreni uvjeti da se SDA posveti angažmanu na vrućim političkim temama?

– SDA nema ideološke frakcije, ali u njoj ima podjela kao i u svim strankama. Ne trebamo se zavaravati, uz određene lidere idu i čitave grupe aktivista koji svoj ostanak, ili napredak u hijerarhiji stranke vežu za ostanak, odnosno napredak lidera kojeg podržavaju. Političko majstorstvo je pomiriti ambicije većine kvalitetnih kadrova, zaustaviti unutarnje rivalstvo i tu njihovu energiju usmjeriti ka rješavanju teških političkih problema sa kojim smo suočeni. Mislim da smo to konvencijom postigli, odnosno da ćemo to postići ako ideju Predsjedništva SDA podrži i Glavni odbor.

Jasno je da Avaz likuje zbog zbivanja u SDA, no nije baš najjasnije zašto ste Vi isključiva meta?

– Mislim da je sasvim jasno, vlasnik Avaza napada onog ko mu je najopasniji rival, onog ko ojačava SDA. Općenito se može reći da neodmjerena kampanja Avaza počinje da stvara kontraefekat, da donosi popularnost žrtvama neodmjerenih i neutemeljenih laži. Budalaštine koje piše Avaz o rivalima Fahrudina Radončića odavno vrijeđaju zdrav razum i samopoštovanje čitaoca.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close