Jetmiš bin tewhida u džematu Maurovići

Bula hadži Saliha-hanuma upriličila učenje Jetmiš bin tewhida u džematu Maurovići

Jetmiš bin tewhid je nafila,dodatni dobrovoljni ibadet, ustaljen davno, vremenom potisnut, ali se ipak zadržao i do današnjih dana. Ranije je ova nafila mnogo više obavljana u narodu, posebno često učile su ga stare bule a učio se i u nakšibendijskim tekijama. I danas se povremeno uprilići, ali često u izmjenjenoj formi. Naime naj češće bule uče na veliki tespih od 1000 zrna esmu La illahe illallah. Prelaskom cijelog tespiha, praktično je svaki učesnik proučio po 1000 puta ovu Esmu. Ovo bi se prije mogao nazvat Bin tevhid, ( bin ~ hiljada ).   Jetmiš bin tevhid znaći proučiti 70.000 puta Lailahe~il~lallah.

Danas je u džamiji džemata Maurovići tradicionalno upriličeno učenje Jetmiš bin tewhida za žene ovog ali i susjednih džemata. Bula hadži Saliha-hanuma vrijedno radi tokom godine u ovom džematu a posebnu slast kaže, ima u dane šehri ramazana kada se između ostalih aktivnosti uči i ovaj nadaleko poznati tewhid. Već duži niz godina u ovom džematu se uči Jetmiš bin tewhid te sve učesnice istog vjeruju da Uzvišeni Allah dž.š. prihvatajući ovo učenje spušta svoju milost i štiti ovo podrućje od velikih zala……

Da bi zaista bio proučen kako treba i brojčano tačno, učaći su ozbiljne, odgovorne i ugledne osobe, a tevhid vodi neko ko ima “izun”, dozvolu. To nije neka službena dozvola, nego odabir pouzdane, pobožne ličnosti mutekije.

Senad Goralija

19.juli 2014./22 ramazan 1435.h.g.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close