Januar će biti topliji od prosjeka, bit će i manje padavina

Statističke analize ukazuju da će srednja mjesečna temperatura u januaru biti iznad višegodišnjeg prosjeka, kazao je Agenciji Fena klimatolog Federalnog hidromeotorološkog zavoda BiH Dženan Zulum. Prosječna temperatura za Sarajevo iznosi minus 0,9 stepeni, za Mostar 4,8, za Tuzlu minus 0,8 stepeni, a za Zenicu minus 0,9 stepeni Celzijusa.

Ukupne količine padavina u januaru bit će ispod višegodišnjeg prosjeka. Prosječna suma padavina za Sarajevo iznosi 71 litar po metru kvadratnom, u Mostaru 165, Livnu 95, dok je u Bihaću 86 litara po metru kvadratnom, kazao je Zulum.

Po njegovim riječima, prva polovina januara bi trebala da bude toplija, kao i početak drugog dijela mjeseca, dok pred kraja mjeseca očekuju se nešto niže temperature u odnosu na prosječne.

Prema sadašnjim pokazateljima od ukupnog kvantuma padavina koji se očekuje u januaru nešto više padavina očekuje se tek u drugom dijelu mjeseca, kazao je Zulum.

Prema preliminarnoj analizi u decembru 2012. godine temperature su bile u sjevernim i zapadnim krajevima BiH nešto iznad višegodišnjeg prosjeka. Istovremeno u centralnim dijelovima naše zemlje centralne srednje temperature su se kretale u granicama prosjeka, a u Hercegovini nešto ispod višegodišnjeg prosjeka. Temperaturna odstupanja kretala su od minus 0,4 do plus 0,5 stepeni Celzijusa.

Ukupne količine padavina u decembru na području čitave BiH bile su iznad višegodišnjeg prosjeka. Snijeg nije registrovan jedino u južnijim krajevima Hercegovine, a rekordno ekstremnih temperatura nije bilo.

Srednja temperatura u decembru 2012. na području Sarajeva iznosila je 0,3 stepena, maksimalna temperatura koja je registrovana 25. decembra iznosila je 13,4, a minimalna temperatura od minus 14,4 stepena registrovana je 10. decembra. Ukupna količina padavina u Sarajevu u decembru je iznosila 134 litra po metru kvadratnom.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close